Докато има памет за миналото – ще има надежда за бъдещето


Докато има памет за миналото – ще има надежда за бъдещето
11 Октомври 2017, Сряда


Народният представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Борис Ячев откри в Народното събрание фотоизложба в памет на събития в Босилеградско преди 100 години

Автор: Десант

„Историята като жива памет присъства и в днешния ден на България и докато има памет за миналото – ще има надежда за бъдещето“. С тези думи народният представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Борис Ячев откри днес в Народното събрание фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско на 15-16 май 1917 г.“.

Фотосите пресъздават събития отпреди 100 години, когато сръбска паравоенна чета нахлува на територията на Царство България и два дни мародерства в Босилеград и околните села. Убити са 35 души, опожарени са 317 къщи и жилищни постройки.

Автор на изложбата е историкът д-р Ангел Джонев, който издава и книга със същото заглавие. Представят се малко известни снимки на изгорелия Босилеград, направени от тамошния български учен Йордан Захариев.

„Надяваме се с тази изложба не само да отбележим паметта на жертвите, но помнейки миналото да се преосмисли тежкото историческо наследство, което разделя и противопоставя българи и сърби“, посочи народният представител Борис Ячев.

Той определи като изключително значим факта, че през 1917 г. Народното събрание приема закон, с който отпуска помощ от 1 млн. лв. на българите от опожарения Босилеград и околните села за възстановяването им.

Изложбата бе открита съвместно с автора д-р Ангел Джонев и председателя на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки