Проф. Николай Петров обеща повече центрове за спасяване на пациенти с исхимичен инсулт


Проф. Николай Петров обеща повече центрове за спасяване на пациенти с исхимичен инсулт
Снимка: Фрогнюз
09 Октомври 2017, Понеделник


Заболяванията на мозъка са тежки и животозастрашаващи, битката с тях е изключително важна за продължителността и качеството на живота на пациентите, казва министърът на здравеопазването

Автор: Силвия Горанова

Темата „Иновации в медицината“ превърна Регионалния обучителен курс по неврология на Европейската академия по неврология, който се проведе в столицата и събра рекорден брой учени от Европа – 200 от 19 страни, във важно събитие за европейската наука.

Министър проф. Николай Петров, патрон на форума и на Третия конгрес по неврология и мозъчна хемодинамика, пое ангажимент за внедряване в практиката на метода, спасяващ пациенти с исхемичен инсулт, които обикновено стигат късно до болница, за да оживеят и да се възстановят.

Опитът на българските учени в прилагане на метода за механичното изсмукване на тробмите от мозъчните съдове бе основната тема на 3-ия конгрес на Българската асоциация по мозъчна хемодинамика.

Засега той се прилага в две наши болници, но министър Петров сподели, че Министерството на здравеопазването ще създаде програми за обучение и повече центрове в страната.

„Става дума за изключително ефективен, полезен и резултатен метод на лечение. Дори имам участие в изготвянето на този мултидисциплинарен стандарт за лечение на исхемичен мозъчен инсулт. А пътят до него е в създаването на повече центрове в страната. За да навлезе рутинно в практиката у нас, е необходима и програма за обучение на специалисти и изработването на механизъм за финансирането на метода“, допълни той пред медиите.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки