Музеят в Шумен събира фотоапарати в дарителска акция "Последователи на първите светлописци"


Музеят в Шумен събира фотоапарати в дарителска акция "Последователи на първите светлописци"
Снимки: shum.bg
07 Октомври 2017, Събота


Паралелно с изложбата на получените експонати, се провежда и фотоконкурс за деца и ученици

Автор: Десант

Немски фотоапарат от 1929 г. марка “Zeiss Ikontа”, притежание на Иван Попов – последния кмет на Шумен преди  9 септември 1944 г., е сред експонатите на откритата от Регионалния исторически музей в Града под Илчов баир  дарителска акция под надслов "Последователи на първите светлописци". Той е дарен от внука на Попов - Иван Бабаджанов, съобщи shum.bg.


Фотоапаратът на кмета на някогашния шуменски кмет Иван Попов

Днес в Шумен постъпи и поредното дарение – фотоапарат “Старт”, производство в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век. Заедно с него дарителят полк. Йордан Йорданов, бивш началник-щаб на Военното училище, сега пенсионер, дари още фотоувеличител “Ленинград”, закупен от Киев, фотофилтри и гривни за правене на репродукция.

“Всичко необходимо за обработване и за копиране на снимките го предоставям на музея. Това е моето хоби, задочно съм завършил фотографски курсове в София още като курсант, впоследствие бях кръжочник при Маркарян”, разказа полк. Йорданов. Към дарителската акция се е присъединил още един шуменец с фотоапарат “Зоркий 4”, от 60-те години на ХХ век.

“Идеята за дарителската акция „Последователи на първите светлописци“ се роди с  представената в мраморното фоайе на музея изложба "Светлописците на Шумен", проследяваща развитието на фотографското изкуство в града ни от края на XIX до средата на ХХ век”, сподели  гл. ас. Бета Хараланова от отдел “Най-нова история” към шуменския музей.

“Към ценните експонати, с които разполагаме сега ще прибавим и тези от дарителската акция, която ще приключи на 20 ноември и ще ги покажем в Деня на дарителя”, добави тя и припомни, че паралелно с изложбата и дарителската акция се провежда и фотоконкурс за деца и ученици - "Улови миг от историята на Шумен".



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки