Оперираха мозъка на 10-годишно дете през... вена на крака му


Оперираха мозъка на 10-годишно дете през... вена на крака му
07 Октомври 2017, Събота


Уникалната операция извърши у нас български хирург, обучавал се за подобни процедури в чужбина

Автор: Десант

Уникална мозъчна операция на дете бе извършена в столичната болница "Св. Иван Рилски". Екипът, ръководен от д-р Сираков, достигна до мозъка на 10-годишно момиченце без да отваря черепа - през вена на крака му, съобщи Bulgaria ON AIR.

В ефира на медията  интервенционалният рентгенолог към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Станимир Сираков обясни, че подобни процедури са алтернатива на класическата хирургия. "Работим под рентгенов контрол, който в по-голямата част от света се извършва от интернационални рентгенолози. Чрез този метод се осъществява лечението на мозъчни аневризми, част от някои мозъчни тумори и исхемичен мозъчен инсулт в остра фаза", уточни той в студиото на "Денят ON AIR".



Специалистът сподели, че прилага съвременния метод от около 3 години, но за първи път извършва толкова сложна операция. За това време чрез него е оперирал 60 деца с по-лека форма на заболявания.

"Лекарският ни екип се е обучавал за тези процедури в чужбина, а сега ги въвеждаме и у нас, за да може българският пациент да има достъп до тях. Освен при 10-годишното детенце, успяхме да извършим същата операция и при 40-годишен мъж. А това се оцени на световно ниво. Получихме поздравления от едни от най-големите имена в лекарската сфера", каза още д-р Сираков.

Рентгенологът е номиниран за третото издание на годишните награди National Medical Awards. Събитието ще се проведе на 10 октомври.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки