Вицепремиерът Валери Симеонов: Експертизата на Арбитражния съд за БМФ изопачава фактите


Вицепремиерът Валери Симеонов: Експертизата на Арбитражния съд за БМФ изопачава фактите
06 Октомври 2017, Петък


Констатираме няколко сериозни нередности, които дават възможност за промяна на приватизационните условия на договора за приватизация на Български морски флот (БМФ) от фирмата на братя Домусчиеви, каза заместник-министър председателят на влизане във ВКП

Автор: Силвия Горанова

Вицепремиерът по икономическата и демографска политика Валери Симеонов внесе сигнал до ВКП във връзка с приватизацията на Български морски флот. Сигналът е срещу решение на Арбитражния съд, което, според лидера на „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ), е незаконосъобразно, тъй като се базира върху неправилно тълкуване и приложение на чл. 307 от Търговския закон, отнасящ се до стопанската непоносимост, който е неприложим за приватизационните договори.

"Констатираме няколко сериозни нередности, които дават възможност за промяна на приватизационните условия на договора за приватизация на Български морски флот (БМФ) от фирмата на братя Домусчиеви", обясни заместник-министър председателят.

Той бе категоричен, че има престъпление. "Такъв е и сигналът. Имаме - според нас - абсолютно некоректна експертиза, която фактически изопачава фактите", заяви той.

На практика въпросната икономическа експертиза анализирала ситуацията съгласно жалбата на KG Maritime Shipping за периода на 2008 г. "Те смятат, че икономическото състояние е било толкова тежко, че са били принудени да нарежат , представете си, 30% от корабите. Те приватизират БМФ с 61 кораба, към 2015 г. дружеството има 21 кораба. Както се казва, честито на печелившите", посочи вицепремиерът.

На практика печелившите са тези, които искат да спестят 52 млн. лв. санкции за нарушен приватизационен договор, обясни той като визира собствениците на KG Maritime Shipping - братя Домусчиеви.

"В момента държавата е ощетена с 52 млн. лв. в резултат на фалшифицирани съдебни експертизи и невярно решение в нарушение на закона - за облагодетелстване на братя Домусчиеви", допълни Симеонов.

По думите му с една такава промяна на приватизационните условия се избягват санкции за нарушаване на приватизационния договор. Според него е редно държавата да си върне БМФ, тъй като за девет години не е спазена нито една от клаузите на този договор.

Симеонов уточни, че Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол е тази, която завежда делото. "Ние съдействаме за фактически обжалването на решението на Арбитражния съд", обясни той.

Вицепремиерът каза още, че това е само първият сигнал. "Ще има и втори сигнал, който ще третира закононарушения при сключването на самия договор", посочи той.

Малко преди да внесе сигнала в прокуратурата, Валери Симеонов коментира казуса с БМФ на стената си във Фейсбук ето така: „Собствениците на Български морски флот са се изплашили, че другата година ще трябва да платят около 50 млн. лв. неустойки по неизпълнението на приватизационния договор и купуват панически големи и евтини кораби - барем "добутат" донякъде задължението си за поддържането на тонаж (след като нарязаха за старо желязо купените от държавата кораби).

Стига се дотам, че са включили във флота и новата си 120-метрова луксозна яхта.

Следя процеса внимателно и подготвям втори сигнал до прокуратурата за самия приватизационен договор - ако има закононарушения, то държавата трябва да си върне Българския морски флот.“


В категории: Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
stavrev
06.10.2017 17:53:52
0
0
Тва да не като ония сигнали преди 2 години, с които Великият строител на гранични огради, щеше да громи енергийната мафия - то не бяха енергийни одити, то не бяха заплахи и речи как ще дава на прокуратурата енергийни босове точещи НЕК, как ще прекратява договори не ВЕИ-та еееех легенда. Резултатът - ПЪЛНИ НУЛИ по всички показатели. Пълна нула (двойна) като Валерката и цялата му патриотарска сган. Пълна безмислица е да подаваш жалба до прокуратурата за експертиза по търговски спор, освен за да позираш пред медиите и да лаеш да ти дадат още малко от кокала, дето са го захапали други. Той основно за това лае Валерката не за друго.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки