Фестивал ще възражда полета на Чайка


Фестивал ще възражда полета на Чайка
06 Октомври 2017, Петък


Сдружение „Патриотъ", което е част от НФСБ, организира покрай празника и обществено обсъждане за бъдещето на известното с липовия си чай населено място

Автор: Десант

На 7 октомври от 11 ч. в село Чайка ще се проведе фолклорен празник „Чайка - възродения полет".

Организатори на форума са Сдружение „Патриотъ", което е част от партия „Национален фронт за спасение на България" (НФСБ) и местното кметство.

На сцената ще излязат самодейни състави и индивидуални изпълнители от общините Провадия, Дългопол и Ветрино, които ще поздравят жителите и гостите на празника.

Ще се проведе и обществено обсъждане за развитието на населеното място.

Чайка е село в Североизточна България. То се намира в община Провадия, област Варна. Разположено е върху живописен склон с изглед към язовир „Цонево“ и южните хребети на Североизточния Балкан. От областния център до него се стига по пътя през Провадия и разклон на изток край село Рояк.

Името на населеното място няма нищо общо с красивата морска птица. То идва от думата чай. Старото му име е Чайляк и му е дадено заради многото липи, растящи край селото и в близките гори. В различни документи се среща и като Чайлък и Чайлак.

Селото е било известно още преди десетилетия с невероятно чистия си въздух, изобилието на дивеч и билки. И все още обитателите на по-близките градове не пропускат да наберат липов цвят и билки от девствените гори край него.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки