Къде се дянаха паветата, извадени от софийските улици


Къде се дянаха паветата, извадени от софийските улици
06 Октомври 2017, Петък


Разследване и светки на граждани показват, че не е ясна съдбата на около 4 милиона бетонни блокчета

Автор: Десант

След серия въпроси, които бяха зададени по закона за достъп до обществена информация, граждани попитаха кмета на Столична община Йорданка Фандъкова къде са се дянали над 4 млн. павета, извадени от софийските улици само за последните 10 години.

В отговор от Столична община посочват, че единственото място, на което се съхраняват павета, е депото във Враждебна и че там количеството е точно 2971 тона.

Ако се направи обаче сметка съобразно улиците и дължините на участъците, по които паветата са били демонтирани за периода 2007 – 2017 г., излиза, че са били извадени над 16 000 тона павета.

Получава се разлика от  13 000 тона демонтирани павета, които не се съхраняват в депото на столична община. Това прави около 4 милиона броя павета, като тази цифра се получава на база приета маса на едно паве средно 3 кг. В тази бройка не влизат премахнатите при ремонта през 2017 г. павета от пл. „Руски паметник", бул. „Прага" и  бул. „Монтевидео".

„Къде на шега, къде наистина – коментират гражданите – скоростта, с която са „емигрирали” паветата е 2 пъти по-висока от тази, с която над 2 млн. българи са заминали основно на запад след 1989 г.”

Още по-любопитно в случая е, че зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев отговаря официално, че в последните 5 години павета в София не са били продавани.

„Ще оставим общината да отговори на преди да влизаме в хипотези за съдбата на настилката” – коментира Стефан Ламбрев живущ на бул. „Дондуков".

„Дали цялата кампания срещу паважните настилки в София, водена от общинарите години наред, не прикрива злоупотреби? Това предстои да разберем скоро.

Като типичен пример можем да посочим, че въпреки многократните ни искания и предоставени информационни материали на различни лица в общинската администрация, пясъкът върху паветата на ремонтираната част на бул. „Дондуков" не се премахва вече трета седмица ” – коментира Веселин Кирев от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

Днес, 6 октомври, от 18 ч. пред Театъра на Българската армия на столичната улица ул. „Г. С. Раковски" преди началото на организирания от Столична община Фестивала на жълтите павета,  гражданите ще проведат флашмоб за гранитните павета, които „си нямат фестивал” и не са „суперзвезди”, а мигранти, както много от българите, които често са оценявани по-добре в чужбина, отколкото у нас.


В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки