Признаването на геноцида над тракийци да е сред темите на Българското председателство


Признаването на геноцида над тракийци да е сред темите на Българското председателство
05 Октомври 2017, Четвъртък


Тракийските дружества в България настояват страната ни да постави ребром въпроса пред Турция

Автор: Десант

България да постави пред Турция по време на българското председателство въпроса за признаване на извършения от Османската империя геноцид над тракийските бежанци през 1913 г. - това поискаха от ръководството на Съюза на тракийските дружества по време на възпоменателния събор в Маджарово, който се проведе преди дни.

В памет на кървавите събития преди 104 години потомци на тракийските българи минаха по пътя на дедите си през Беломорска Тракия.

Сражението при Фере станало на 23 септември, а убийствата в долината Армаган - на 25 същия месец. Така е записал Любомир Милетич в книгата си за разорението на тракийските българи.

Разказите в нея са на непосредствени свидетели и участници в кървавите събития от 1913 г. Край старата църквата сред крепостните стени на Фере потомците на тракийските бежанци отдават почит на дедите си. Тук живи са били изгорени няколко десетки българи.

В костницата в Маджарово са тленните останки, събрани по родните места на прогонените българи.

Според Съюза на тракийските дружества въпросът трябва да бъде поставен по време на българското председателство. Неговата острота се засилва, според историци от Тракийския научен институт от контекста на отношенията с Турция: на фона на вълната от неосманизъм и ислямизъм, особено след референдума за конституционни промени.

„Ако се говори за арменски геноцид, ако в много европейски страни наказателната система те преследва, ако отричаш холокоста, то е срамно, пък и в ЕС, да се мълчи за първия геноцид през 20 в.", казва проф. Васил Проданов, председател на Тракийския научен институт . 

Според Карнегиевата анкета около 60 хил. българи са били избити по време на прогонването на тракийци от Западна Тракия. Международната разследваща комисия започва работа веднага след края на Междусъюзническата война и събира свидетелства от очевидци на събитията в опустошените райони.
Източник: БНР


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки