Кошмарът в бургаския „Батак“ продължава


Кошмарът в бургаския „Батак“ продължава
05 Октомври 2017, Четвъртък


Държавата се оказва безсилна да въведе ред в селищното образувание и да защити малцината обитатели там, решени да спазват българските закони...

Автор: Севдалина Пенева

Вече разказахме как автомонтьорът Кирил Вълчев, бившият полицай Михал Киров и производителят на съмнителни луканки Динко Нешев се разпореждат като феодали в селищно образувание „Батака“ до Мандренското езеро. След публикацията ни и след репортаж, излъчен в телевизия СКАТ,  ни потърсиха и други потърпевши от действията на арогантната групичка.

Големият батак в селище „Батака“ край Бургас

Оказа се, че в Батака продължава да цари беззаконие, а държавата все така отказва да си влезе в правомощията.

Потърпевшите ни разказаха за съмнителен протокол на Общото събрание на дружество „Батака“ от началото на тази година. Според документа, регистриран в съда, членовете избрали за управител бившия полицай Михал Киров. Само дето въпросните членове отричат да са правили подобно нещо.

Протоколът пък, заверен пред нотариус, съдържа само списък на имена, без нито едни подпис, без посочено ЕГН. Решенията, вписани в него, са различни от тези, които действително са били гласувани, твърдят обитателите на „Батака“. Всичко това ги кара да се съмняват, че дружеството е легитимно и законосъобразно.

Един от пострадалите е Тодор Стамов. Той е подал сигнал в Районна прокуратура-Бургас за това, че управителният съвет на гражданско дружество „Батака“ е изготвял фалшиви протоколи и, че продължава да събира от хората пари, които те не дължат. Жалбата му е входирана през май, но до този момент той няма отговор.

Преди да се обърне към прокуратурата обаче, Тодор Стамов пробвал да подаде сигнал в Четвърто РПУ. Оттам го върнали.

„Два пъти съм ходих там, но явно не им се работеше. Странното е, че след един от скандалите, които имахме тук, в селището, Мишо Киров каза, че с Четвърто имат уговорка полицаите да съдействат при прекъсването на тока на „неизрядните платци“. Изобщо, при всеки конфликт ни заплашват с полицията. В същото време Киров и особено Вълчев, който ходи и тормози хората като им спира тока по някакви лични негови причини, отказват да ни представят каквито и да е счетоводни документи“, разказва Стамов.

Отчетност няма, на потърпевшите им се подхвърлят нередовни квитанции, на които липсва информация кой ги издава. Както и колко в крайна сметка струва един киловатчас, жалват се гражданите. 

Зорница Атанасова, председател на „Анимал хоуп“-Бургас, например, плаща по 35 стотинки, 0,36 лв. пък е индивидуалната цена за дядо Петър, който също целогодишно живее в „Батака“.

От ЕВН си измиват ръцете. Отговорът на официалното ни запитване е, че от дружеството се интересуват само от общата партида за селището, вътрешното разпределение на подотчетните електромери не било тяхна грижа.

От община Бургас обещаха проверка относно законността на строителството в Батака, но още няма информация такава да е извършена.

От полицията пък изобщо отказаха коментар. Поискахме разрешение от шефа на ОДМВР старши комисар Калоян Калоянов да се срещнем с инспектор Мартин Тодоров от Четвърто РПУ, който според жителите на Батака е задържал при себе си с месеци жалбите им.

Такава среща също ни беше отказана. Мотивът – вече имало образувани преписки, които били прехвърлени на прокуратурата.
Десант ще продължи да следи случая.


В категории: Новини , Общини , Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Апаратни мутри
19.10.2017 11:10:28
2
0
Всичката престъпност ... от началото на преходите във всичките й проявления и без някой да реагира на какъвто и да е сигнал. Аз нямам такъв случай - нито за мародерства със зелинина /растителност нито за други неща. Които са супер елементарни! Напротив - колкото повече професионално вкл и културно навлизаш в престъплението - правят точно обратното, като по учебник на това, което трябва да се направи, се казва. /и въпреки всички сигнали, вкл и закони, които човек може да цитира...както и тази, която и дете в детската градина може да прецени, че е престъпност! в идиотщините, с които правят полемика и бездействие с гражданите органите на Полицията, съдилища/местните цивилни власти, НПО-та и т.н....Те не реагират на сигнали.... Просто събират информация - кой си Позволява да подава сигнали, как да го преметнем и направим некомпетентен и т.н....
Този страшен манталитет на мислене и действия на Апаратчик /и без това са те светнали по някой въпрос/... от проявлениятаа му на белите якички и Езика в общественото пространство и съзнание до феномена мутри* /брей с оръжия, а пък аз нямам и не желая да имам/, заключава, че не е имало нито Преход, нито Демокрация, нито Европейска България. Те така ги и карикатурисваха.... от времето на тотатитаризма с бели якички - костюм, връзка, куфарче и квадратни глави. Апаратчик. Само се добавиха и мутри-апаратчици с черни цайси и мобифони. И хората са с огромно самочувствие... разпореждат персонали по хотели, туризми... и едва ли не към клиентелата клтурен човек /пък и образован, къде ги има такива бе/ на български туризам /освен ако не е с връзки и т.н/ просто не желан. Защото общественото му поведение е и Грамотно! И културно. А държавата прави така, че такова да няма.... във връзка и с апаратните медии и Езика. и Демокрацията. Апаратна ли е? Българският комисар в ЕС въвежда нещо, наречено "фалшиви новини" към Престъпностите... Или Фалшива Демокрация.... Защо и какво толкова трудно има да се кажат просто, ама вного просто две думи? /разбира се че не се провокираме, нито пък имаме такива намерения.... когато виждаме хаавата... каква е/ Но тези психологически прочити са престъпно тънка работа... за преживяването Апаратна демокрация и култура, толкова прости и некадърни, мързеливи, бездарни, неталантливи и некомпетентни амбиции, манталитети, психологии/престъпности.... плюс всичката престъпност/Проблемът отдавна и само е Културолгичен ... страхотни сложни смислови връзки, нали... амбиции, манталитети, психологии/престъпности...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки