Как една стара снимка докара в България двама братовчеди от Казахстан


Как една стара снимка докара в България двама братовчеди от Казахстан
Снимка: ЕМО "Етър"
05 Октомври 2017, Четвъртък


И защо Михаил и Константин толкова много се вълнуват от нашите традиции и родината ни

Автор: Десант

В историята на двамата братовчеди от Казахстан – Михаил на 28 и Константин на 23 години, има всичко – война; човешко преселение; кървав диктатор, който разполага със съдбите на хората, както намери за добре; любов и завръщане към корените. Фамилната сага обхваща период от един век и няколко десетилетия. 

Скоро те посетиха ЕМО „Етър“, за да почувстват и разберат по-добре българските традиции. Защо са направили това става ясно от тяхната любопитна  и достойна за роман история, която Михаил Любченков и Константин Чолаков разказват с готовност.

Всичко започва преди седем години, когато майката на Михаил – Лидия Константинова, намира една стара снимка.

„Преди седем години майка ми намери фотография на своя баща. Бяха написани имената на всички родственици, които са на нея. Майка ми поиска да ги намери, да направи родословно дърво и просто да се запознае с тях. Тя се занимаваше с това три години и възстанови нашето генеалогическо дърво до края на ХІХ век.

Оказа се, че нашите предци са българи, живели в България, в района на село Царево. По време на Руско-турската война от 1877-1878 г. те се изселват заедно с войските. Заселват се в Крим, където живеят около 12 000 българи.

През 1938 г. кървавият диктатор Сталин репресирал малките народи на Крим – българи, татари, немци, евреи и други. Ние сме имали голяма къща, но дошли представителите на властта и казали: „Имате три дни, събирайте си багажа и напускайте. Вие сте политически неблагонадеждни. Нашето семейство е изпратено в Казахстан принудително.”

Фамилията отсяда първо в столицата Алма Ата, а след това в Актау, където дядото, който е българин, се запознава с бъдещата си жена и остава там.

Майката на Михаил не може да види всички документи, тъй като все още са засекретени. Други са на езика на кримските българи, който вече не съществува.

Преди четири години Михаил Любченков, майка му и брат й стават български граждани. Братовчедът Константин и сестра му очакват приключване на процедурата за това.

Те вече са закупили имоти на територията на общините Созопол и Бургас. Казват, че искат да възстановят историческата справедливост. В Казахстан фамилията живее на морето, тук също.

„Нашето пътешествие (на Михаил и Константин б.р.), има за цел да ни позволи да почувстваме България. Ние пътуваме с велосипеди, виждаме я не през прозореца на автомобила, така че можем да я почувстваме.”

Досега младите мъже са посетили София, Благоевград, Сандански, Мелник, Рупите, Хисаря, Павел баня, Бургас, Созопол, Варна, Трявна, Велико Търново, Арбанаси. Предстои да отидат в населени места от южна България и край морето.

„Що се отнася до работата, тук положението е по-лошо. През 2017 г. България влезе в тройката на най-популярните туристически дестинации. И днес в Казахстан ние сме единствените, които работим с туристи, които да посетят България” - казват момчетата.

Докато Михаил говори, Константин мълчи и снима. По-малкият братовчед е капитан на малък кораб за каботажно плаване в България , с който вози туристи до различни острови. Споделя, че все още не е открил своята русалка, но не е изключено да стане и това.

Източникgabrovonews.bg


В категории: Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки