Военноморското училище във Варна дава почетно звание на... потомъка на Кобурга


Военноморското училище във Варна дава почетно звание на... потомъка на Кобурга
Снимка: ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“:
05 Октомври 2017, Четвъртък


Дали новоизпеченият „доктор хонорис кауза“ ще се поклони пред паметника на поета, патрон на вуза, убит с подписа на неговия баща

Автор: О. з. контраадмирал Румен Попов

Преди няколко дни участник в мрежата на фейсбук написа, че Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров” ще присъди почетното звание доктор хонорис кауза на бившия премиер Симеон Сакскобурготски.

Приех съобщението като безвкусна шега, но все пак позвъних в училището за достоверна информация. Оказа се, че това е реално решение на Академичния съвет. Датата на церемонията се уточнявала с царя в оставка.

Разбира се, обичайна практика е висшите училища да правят подобни жестове на признателност за научни постижения и заслуги към свои колеги от други университети и институции, както и към видни общественици и държавници от чужбина.

Но през цялата ми 64-годишна практика на моряк и 8-годишното ми битие като началник на същото това Морско училище не можах да открия и следа от заслуга на бившия цар без царство към военноморската наука и към българското корабоплаване.

Тогава защо се прави тази показна церемония? Очевидно няма нищо общо с науката! Може би подобно предложение се е родило в полумрака на някоя масонска ложа или в светлите кабинети на реконквистадорите на българската монархия и на реставраторите на едно минало, белязало страната ни със съюз с фашизма и национална катастрофа. Допускам, че този непостижим за здравия разум жест се прави и с мълчаливата благословия на властите.

В Морското училище извисява ръст паметник на патрона му, великият поет и антифашист Никола Вапцаров. Любопитно е дали организаторите на този тържествен акт ще предложат на новоизпечения „доктор хонорис кауза“ да се поклони пред паметника на поета, убит с подписа на неговия баща.

Чувам гласове: „Той не носи вина за баща си”. Така е, но ако Симеон Сакскобурготски приема да се кичи с лаврови венци от Морското училище, е длъжен да осъди убийството на патрона на училището. Тогава всичко би било по местата си.

Мислите ли, че подобна хипотеза е възможна?

Сега не е модерно да си български антифашист. Други имена – мрачни и оцапани с народната кръв — възкръсват от небитието и са издълбани на плочите пред НДК, на тях властимащите и грантовите антикомунистки, реставраторите и потомците на фашистките палачи, кадят тамян. Те постепенно се превръщат в герои на нашето недавнашно минало и претенденти за бъдещето, докато антифашистите и ветераните от Отечествената война са унизени и забравени.

В този мръсен поток научната и образователна институция Висше военноморско училище няма място! То е институция на българщината, а не инструмент на реставрацията и поле на политиканството! То носи името на Никола Вапцаров и трябва винаги да е на висотата му!

Ще си позволя да приведа думите на английския поет и преводач на Вапцаров Питър Темпест: „В някогашното жилище на поета, на ул. “Ангел Кънчев” 37, съм виждал стар, овехтял будилник, който е събуждал Никола Вапцаров всеки ден за черна и безпощадна работа. Нека неговият будилник пак зазвъни силно и високо, за да държи будно нашето съзнание на писатели и борци за мир и щастие на човечеството.”

Бележка на редакцията: Авторът - о. з. контраадмирал Румен Попов, е бивш началник на ВВМУ, випускник на 48 Вапцаровски випуск, дарен с това име от майката на поета на 23 юли 1953 г.

Източникzemia-news.bg


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Матрос
10.10.2017 09:47:55
0
0
Не адмирале, не е редно да се номинира Кобургът за доктор. хонорис кауза на академия чиито патрон е осъдения от баща му. То тогава всички присъди са били от негово име. Трижди по-нередно е висш български офицер, да нарича Втората световна война - Отечествена. Други я наричат така, друго е тяхното отечество, а наследниците им продължават да се гаврят с НАШЕТО ОТЕЧЕСТВО.

Със здраве.
1
Батман
06.10.2017 08:40:25
1
1
Вероятно ще го наградят с Доктор Алкохолис Кауза ... пиянде и комарджия, цар бил.. хахах... никога не е бил!!! Един голям смешник!!! Палячо който дойде да си търси неща и места, които не са негови!!! Явно е закъсал и има да връща пари на разни казина и комарджии.
Не знам как едно висше училище така да се излага... и да целува задника на този дърт изперкалник.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки