Извадиха скрита „лимонка" от дъното на язовир „Лиляч" в близост до Невестино


Извадиха скрита „лимонка" от дъното на язовир „Лиляч" в близост до Невестино
Снимка: Юг News
04 Октомври 2017, Сряда


Боеприпасът лъснал на дъното на полуизпразнения водоем

Автор: Десант

Миналата седмица на тел. 112 е подаден анонимен сигнал, че на дъното на язовир „Лиляч" е намерена бойна граната, съобщава сайтът Юг News, позовавайки се на съобщение на полицията.

Медията уточнява, че това лято нивото на водата във водоема е паднало до 40-50 см. и на много места дъното е оголено. Причината за източването на „Лиляч" е неконтролираното изпускане за поливане на земеделски имоти. В малкото останала вода и тиня бракониери търсят оцеляла риба.

„Лимонката“ била леко корозирала – предполага се, че е хвърлена във водите на язовира преди години.

Три дни няколко полицаи охранявали обекта, докато към обяд в понеделник пристигнали сапьори и от служба ДОТИ при РДВР, които извадили боеприпаса и го взривили на полигона на военно поделение.

Сайтът припомня, че миналото лято граната е намерена и между каменната облицовка на стената на язовир „Дренов дол“.

„За диверсия ли става дума, или за чести опити за бракониерско избиване на риба – в случая с истински боеприпас" - чудят се от Юг News. Репортерите от сайта се възмущават от безхаберието на компетентните органи, включително и собственика Община Невестино, които не полагат грижи за охраната на язовирите. 

„Ами ако тия гранати бяха гръмнали, какво става?!" - питат те. На кой ли му пука за някаква скрита „лимонка“, завършва репортажа си медията.

Язовир „Лиляч" се намира в Кюстендилската котловина, в южното подножие на Конявска планина. Той е с малък капацитет от около 150 хил. куб. метра вода. Пълни се от дере, което през лятото пресъхва. Допълнително това лято е почти изпразнен заради засиленото напояване на земеделските земи при продължителното засушаване.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки