В Попово откриха възстановеният паметник на цар Борис III


В Попово откриха възстановеният паметник на цар Борис III
04 Октомври 2017, Сряда


Поводът е 80-годишнината от извършените край града Големи царски маневри

Автор: Десант

По повод 80-годишнината от Големите военни маневри, извършени в поповския край, в Попово тържествено беше открит възстановеният бюст-паметник на цар Борис ІІІ. Сред официалните гости на церемонията беше и вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Това е единственият у нас паметник на цар Борис ІІІ.  Той е разположен в централната градска част, на метри от мястото, където е бил издигнат първоначално от поповската общественост.

С извършените през 1937 г.  край Попово т.нар. Големи царски маневри българското правителство и цар Борис ІІІ пренебрегват разпоредбите на Ньойския договор, който забранява на страната ни да поддържа армия, а събитието от септември насочва вниманието на международната общественост към страната ни, припомниха при откриването на бронзовия бюст инициаторите за възстановяването.

По повод отбелязването на годишнината Историческият музей в града подреди изложбата "Големите военни маневри край Попово", издаден е и едноименен сборник.В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки