„Централен Балкан“ вече официално е биосферен парк


„Централен Балкан“ вече официално е биосферен парк
Карта: НП „Централен Балкан"
04 Октомври 2017, Сряда


Вижте какво означава това и какви са предимствата от членството в световната мрежа на този вид резервати

Автор: Десант

Дирекцията на „Национален парк Централен Балкан“ получи официално сертификата на ЮНЕСКО за обявяването на биосферен парк „Централен Балкан“, който потвърждава, че паркът отговаря на изискванията и принципите на Севилската стратегия.

Създаването на биосферен парк от съвременен тип в района на Националния парк бе подкрепено от общините Троян, Севлиево, Павел баня, Карлово и Антон и отговорни държавни институции, които разбират предимствата от членството в световната мрежа на биосферните резервати.

Преди всичко, това е инструмент за устойчиво развитие на  региона, основаващо се на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани местни продукти и регионални марки с висока добавена стойност.

Биосферният парк обхваща площ от над 369 000 ха. В него са обособени три зони.

Сърцевинна, която включва деветте резервата „Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Северен Джендем“, „Пеещи скали“, „Соколна“, „Джендема“ и „Стара река“; буферна – територията на националния парк извън резерватите, и преходна, в която влизат териториите на общините, граничещи с парка - Троян, Севлиево, Павел баня, Карлово, Сопот и Антон

В тези зони се изпълняват и трите функции на биосферния парк - консервационна, развиваща и логистична.

Консервационната функция се реализира чрез приноса към опазването на ландшафти, екосистеми, видове и генетично разнообразие. Развиващата функция е свързана с насърчаване на устойчиво икономическо, социално и културно развитие, включително чрез осигуряване на постоянен поток от екосистемни услуги от биосферния парк, а логистичната подкрепа е в полза на демонстрационни проекти, образование за околна среда и обучения, проучвания и мониторинг, свързани с местни, регионални, национални и глобални въпроси на опазването на околната среда и устойчивото развитие.

Биосферният парк ще има колективен орган за управление, който да планира и координира дейностите с участието на всички заинтересовани страни. Други стъпки са изготвяне на правила за присъждане на специфичното за биосферния парк „Централен Балкан“, лого и разработване на регионални марки за местни продукти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки