Посланикът ни в Украйна настоява да се подобри нивото на обучението на български език


Посланикът ни в Украйна настоява да се подобри нивото на обучението на български език
Красимир Минчев, Снимка: Министерство на образованието на Украйна
04 Октомври 2017, Сряда


По думите на украинската министърка на образованието учебниците и какво ще се учи на родния език ще бъдат определяни индивидуално за всяко национално малцинство

Автор: Десант

Посланикът на България в Украйна Красимир Минчев смята, че приетият от Върховната рада закон „За образованието" ще позволи на децата от българска националност добре да овладеят и украинския, и българският езици. Това е заявил той на среща с министъра на образованието и науката на Украйна Лилия Гриневич, съобщи украинското просветно ведомство.

Нашият дипломат е настоявал пред Гриневич заедно с украинския език да се подобри нивото на обучението и преподаването на родната българска реч.

На свой ред, украинската министърка отвърнала, че обемът на изучаването на родния език в учебните заведения в страната, а също и предметите, които ще се изучават на него, ще бъдат определяни индивидуално за всяко национално малцинство.

Тя е предложила да се създаде съвместна работна група, която да работи комплексно над учебния план за българското малцинство в украинската страна, над създаването на учебници за него, както и по въпросите за повишаване квалификацията на учителите. 

Медиите припомнят, че на 5 сентември  Върховната рада на Украйна прие закон „За образованието", който бе посрещнат с неодобрение от Полша, Румъния, Унгария, Гърция, България, Румъния и Молдова. 

На 28 септември украинският външен министър Климкин изпрати закона за разглеждане от Венецианската комисия.

Унгарските депутати отказаха среща на делегацията на Върховната рада, на която украинците искаха да се обсъдят членовете на закона за образованието, засягащи езика, на който да се провежда обучението.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки