Прокуратурата с нови обвинения срещу Мирослав Боршош за умишлена безстопанственост


Прокуратурата с нови обвинения срещу Мирослав Боршош за умишлена безстопанственост
03 Октомври 2017, Вторник


Специализирано звено „Антикорупция“ прецизира обвинението на бившия шеф на НДК

Автор: Янко Крумов

Специализираното звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура прецизира обвинението на бившия изпълнителен директор на „НДК- КСЦ“ ЕАД Мирослав Боршош за нецелево разходване на средства и му повдигна още две обвинения – за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки.

След изготвяне на назначената допълнителна съдебно-икономическа експертиза, разследването на СЗ “Антикорупция“ е установило, че в периода от 23 август 2016 г. до 26 юни 2017 г. Мирослав Боршош е разпоредил част от целевите средства – в размер на 3 431 146,06 лв. да бъдат изразходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати.

С решение на Министерски съвет от 3 август т.г. е увеличен бюджетът на Националния дворец на културата със 17 млн. лв., като средствата са били с целево предназначение – за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Събраните доказателства за настъпили вредни последици за държавата в по-висок размер - 3 431 146,06 лв., обусловиха СЗ“Антикорупция“ да предяви прецизно обвинение на Боршош за престъпление по чл. 254А, ал.2 от НК.

В хода на разследването са събрани доказателства и за още едно престъпление, извършено от Мирослав Боршош - умишлена безстопанственост, от която са последвали щети за НДК в общ размер на 389 624,82 лв.

В периода 16 януари 2015 г. - 24 януари 2017 г. е сключил договори с адвокатски дружества при наличие на назначени двама юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти, при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата.

От събраните и анализирани до момента доказателства е установено още, че в периода 24 ноември 2014 г. – 23 декември 2015 г. Мирослав Боршош съзнателно е сключил 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили значителни вреди в размер на 94 740 лв.

Договорите са за шестима пиари, при назначени в НДК четирима служители за тази дейност и 9 за процесуално представителство пред съдебни органи, при назначени двама юрисконсулти.

Тези доказателства обосновават обвинението на Мирослав Боршош за извършено престъпление по чл. 220 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 26 ал.1 от НК.

Без промяна остава обвинението в безстопанственост, свързано със сключения договор за оперативен  лизинг за отдаване под наем на лек автомобил м. “Лексус“, от което за НДК са настъпили щети в размер на 28 399,61 лв. Разследването продължава.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки