„Аз Буки Веди“ за десети път отваря врати за българчета в Украйна


„Аз Буки Веди“ за десети път отваря врати за българчета в Украйна
02 Октомври 2017, Понеделник


Децата ще учат български език, литература, история и география на България, ще се запознават с българската култура, традиции и обичаи

Автор: Десант

На 30 септември и 1 октомври започна новата 2017/2018 учебна година в Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

С голям ентузиазъм децата ще учат български език, литература, история и география на България, ще се запознават с българската култура, традиции и обичаи в центровете на „Аз Буки Веди“ в градовете Одеса, Иличовск, Измаил, Болград, и в селата Ореховка (Пандаклия) и Богатое (Долукьой).



Във  всеки център са сформирани вокални и хореографски състави. И през учебната 2016/2017 година учениците на „Аз Буки Веди“ спечелиха първи награди в международни  конкурси и фестивали като „Таланти твої, Україно“, „Стефан Гечев”, „България в моите мечти”, „Любка Рондова”, „Васил Левски” (Чикаго) и други. Творческите състави на центровете станаха неизменна част от честванията на бележитите дати в градовете и селата на Украйна. Голяма част от учениците успешно кандидатстваха във висши учебни заведения в България.

Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди“ е създаден през 2008 г. към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. За своята близо 10-годишна история той се превърна в лидер сред българските неделните училища в Украйна.

Центърът  сътрудничи с Министерството на образованието и науката на България и Държавната агенция на българите в чужбина. Успешната реализация на дейността се дължи и на Националната програмата „Роден език и култура зад граница“, в която „Аз Буки Веди“ участва всяка година.

По време на лятната ваканция учениците имат възможност да вземат участие в двуседмичен семинар-обучение в България.


В категории: Новини , Нашенци зад граница , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки