Изложба представя "Древноримски крепости и артефакти", разпечатани на 3D принтер


Изложба представя  "Древноримски крепости и артефакти", разпечатани на 3D принтер
Снимка: РИМ-Русе
02 Октомври 2017, Понеделник


Миниатюрните копия са на артефакти, открити в трансграничния регион между Румъния и България

Автор: Десант

В РИМ-Русе отчетоха успешното приключване на проекта „Интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния”, който е съфинансиран от Европейския съюз.

Основните му цели са опазването и популяризирането на римското културно-историческо наследство, чрез употребата на съвременни информационни и комуникационни технологии и при минимално въздействие върху околната среда (използване на екологично чисти технологии).

За 18-те месеца работа екипът от румънски и български специалисти е извършил задачи, свързани с дигитализиране на избрани обекти и артефакти, част от историческото наследство на двете държави. Това включва 16 археологически обекти и артефакти от колекциите на редица музеи от трансграничния регион.

Представени бяха създадената Интернет платформа и мобилните приложения, които позволяват достъп до разнообразни документи за историята на археологическите обекти и за различните артефакти, фотографии и видеоклипове, карти, ортофотографии. Всички материали са достъпни чрез интерфейс на английски, румънски и български език.

По-късно днес бе представена и изложбата "Древноримски крепости и артефакти от трансграничния регион между Румъния и България". В експозицията са включени миниатюрни копия на артефакти, които са направени с помощта на 3D принтери. 

Тя има за цел да популяризира и местата, които са по-малко известни на широката общественост и тези, които са трудно достъпни, за да ги включи в туристически маршрути, като по този начин се улесни достъпа до културното наследство - пряко или виртуално.

От ноември изложбата ще остане за постоянно в русенския музей.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки