В Патриаршеската катедрала бе посрещната иконата на пресвета Богородица Всецарица


В Патриаршеската катедрала бе посрещната иконата на пресвета Богородица Всецарица
Снимка: Ангел Карадаков, Българска патриаршия
01 Октомври 2017, Неделя


Тя ще остане там за постоянно поклонение

Автор: Десант

Иконата копие на чудотворната атонска икона на св. Богородица Всецарица бе посрещната в последния ден на септември в храм-паметник "Св. Александър Невски" в София. Образът на Майката Божия е подарък за Патриаршеската катедрала и ще остане за постоянно там, съобщават от Светия синод на Българската православна църква.

Образът на св. Богородица е изработен от монаси на Ватопедския манастир на Света Гора, Атон и е копие на известната чудотворна икона на Майката Божия, намираща се в светата обител. Не случайно тя бе посрещната в София в навечерието на един от големите празници на Св. Богородица - Покров Богородичен.

След тържественото й посрещане бе отслужено и възкресно-празнично бдение от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. синод и предстоятел на храмовото настоятелство на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Освен тази светиня, в катедралата се пази и друга икона на Богородица - Достойно есть, която бе подарена на "Св. Александър Невски" през 2012 г. В храма се пазят още мощите на св. Александър Невски и на св. Серафим Саровски.

Заради голямата благодат на иконата "Св. Богородица Всецарица", която помага на всички притекли се с вяра и упование към нея, у нас вече има няколко нейни копия. Едно от първите, които пристигаха в България е тази в храма в кърджалийския кв. "Гледка". Такава икона има и във Варненския храм "Св. Атанасий", храм "Св. Петка" в Пловдив, катедралния храм на Видин "Св. Димитрий Солунски", столичният храм "Покров Богородичен и Гигиския манастир "Св. св. Козма и Дамян".


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки