Минималната пенсия от днес вече е 200 лева


Минималната пенсия от днес вече е 200 лева
01 Октомври 2017, Неделя


Стремежът, който е залегнал в Споразумението за създаване на настоящото правителство, е увеличение на всички пенсии и изравняване на минималната пенсия с линията на бедността - припомня Красимир Каракачанов

Автор: Десант

От днес минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст вече е 200 лева. Увеличението е с 20 лева - от 180 на 200 лева и засяга 824 хил. пенсионери в страната.

Пенсионерите ще получат парите си от 9 октомври, тъй като 7 октомври се пада в събота.

Това е вторият етап на увеличение след встъпването на Обединени патриоти в управлението. Първото беше от 1 юли, като общото увеличение на минималната пенсия за 2017 г. се равнява на малко над 24 на сто.

От днес се увеличават и инвалидните пенсии, като за хората с трайно загубена работоспособност от 90% сумата става 230 лева.

По повод инвалидните пенсии, Красимир Каракачанов коментира, че в България такива взимат около 900 хиляди човека. "От тях повече от 400 хил. са с ТЕЛК-ови решения, които не отговарят на реалното им здравословно състояние. Погледнете само феноменът инвалидизация на цели села, включително бебетата в тях. Това, заедно с раждаемостта в гетата, се е превърнало в бизнес за цели родове" - изтъкна вицепремиерът.

По думите му, така се ограбват и хората в наистина неравностойно положение, както и пенсионерите. "Подчертавам, че тук говорим за онези стотици хиляди хора, които съзнателно лъжат държавата и източват пари от хазната без никакво правно, а още по – малко морално основание. Те живеят на гърба на хората, които имат реални увреждания и ядат от пенсиите на нашите майки и бащи. Подчертавам, че тук не става въпрос за отнемане на права на реално нуждаещите се" - категоричен е Каракачанов.

Според него, пресичането на подобни измами ще донесе на пенсионната система и на бюджета приходи в размер на стотици милиони лева. Спестените от тези измами пари ще бъдат насочени отново към хората, които чрез труда си са допринасяли десетилетия за развитието на българското общество.

"Договорили сме преизчисляване на старите пенсии, въпрос на време и реални действия е това да стане факт. Стремежът, който е залегнал в Споразумението за създаване на настоящото правителство, е увеличение на всички пенсии и изравняване на минималната пенсия с линията на бедността" - подчертава още той.
.
Каракачанов припомня, че е постигнато споразумение за чувствително повишаване на учителските заплати, а патриотите настояват за такова и в сферите на отбраната и сигурността.

"Вярваме, че поетият курс на правителството за намаляване на контрабандата, източването на ДДС и спирането на инвалидните и социални измами, ще позволят този процес да се пренесе и в други области" - допълва още той.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки