Лято 2017, според Ангелкова: Повече приходи от концесии и наеми на морски плажове


Лято 2017, според Ангелкова: Повече приходи от концесии и наеми на морски плажове
30 Септември 2017, Събота


От следващата седмица в Ню Йорк се откриват четири дигитални  билборда на България – обща визия, културно-исторически, балнео- и зимен туризъм

Автор: Иван Енев

Увеличихме приходите от концесии на морски плажове на почти 19-20 млн. лв., като през миналата година те бяха 13-14 млн. С 50% повишихме събираемостта от наемите от плажове и положителното е, че намаляват нарушенията на техните стопани. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Седмицата на Дарик радио”.

Тя припомни, че ведомството е извършило над 380 проверки това лято, а през септември бяха финалните инспекции.

Николина Ангелкова увери, че с предложените още миналата година промени в ЗУЧК, публикувани за ново обществено обсъждане, морските плажове ще се разделят на четири категории в зависимост от мястото и функциите им. След обособяването в групи ще имаме различни методики за определяне на минималното концесионно възнаграждение и така по различен начин ще се определят цените за чадъри и шезлонги. Очаквам най-късно до началото на 2018-а да се приемат тези промени и България да има за следващия сезон 4 групи плажове с регламентиран достъп и транспорт до тях, каза тя.

Министърът подчерта, че казусът за съдбата на „Слънчев бряг” АД не е еднозначен и е сложен. Курортът е със смесена собственост - 75 на сто на държавата и 25% на частни миноритарни акционери. Финализираме финансово-правния анализ какво ще струва на държавата, ако се прехвърлят акциите на дружеството към общината. Трябва да се изплатят акциите на миноритарните собственици, а те не са съгласни и решението няма да бъде взето само от мен. То ще зависи от това колко ще ни струва промяната и дали общината ще е по-добър  стопанин, посочи Ангелкова.

Николина Ангелкова представи и разработената от министерството и общините инвестиционна карта на туризма в България, като подчерта, че важен приоритет в работата на ведомството е да се намали административната тежест за бизнеса, включително инвеститорите. Промените в Закона за туризма ще облекчат  процедурите за категоризиране на обектите и ще намалят документи на хартия, които е необходимо да се извеждат. Основните обекти в картата са културно-исторически забележителности, СПА центрове и др. Например за банята във Вършец, която е към  Министерството на здравеопазването, се търси инвеститор.

Големите туроператори желаят да изграждат 5-звездни хотели на Черноморието ни, акцентира още министърът. За 2018 г те се запълват най-бързо, като ръстът на туристите изпреварва ръста на изграждане на такива обекти. Очаква се 2019-20 г. да отворят  пет 5-звездни хотела от групите на Томас Кук и ТУИ, водим разговори и за изграждане  на такива хотели в София с Джумейра, Фор Сийзънс, Мериот. Най-късно 2019 ще отвори и хотел  Хаят до паметника на Левски в столицата, съобщи още тя.

Рекламатата на България става все по-ефективна и изпреварваща. За активните летни месеци над 4 млн. туристи са посетили страната ни, което е  ръст от 7,5% спрямо миналото лято. Очакваме 7-8 процента ръст с крилата на сезона. До август имаме над 6, 5 млн. чужди туристи  и ръст 7,9%, следователно резултатите от рекордната 2016-а не са били еднократни, подчерта министър Ангелкова.

Нещо повече, от следващата седмица в Ню Йорк се откриват четири дигитални  билборда на България – обща визия, културно-исторически, балнео- и зимен туризъм. Предстои тази кампания да продължи и в Чикаго, Лос Анджелис, Лас Вегас, Вашингтон.

По отношение на далечните пазари стартираме кампания и в Китай, където в Шанхай се откри първият туристически информационен център на страната ни. В Япония и Индия също предстоят такива дейности, посочи още министър Ангелкова.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки