Защо наричат козето мляко „естествен антибиотик"


Защо наричат козето мляко „естествен антибиотик"
29 Септември 2017, Петък


Вижте какво е лечебното му въздействие, а също и какви са полезните свойства на произведеното от него сирене

Автор: Десант

Козето мляко е изключително богато на полезни млечнокисели бактерии (от 65 до 99% според някои изследвания), като по този показател превъзхожда всички останали млечни продукти. Тези полезни бацили оказват благотворно влияние на човешкото здраве, тъй като възпрепятстват развитието на патогенни микроорганизми в стомашно-чревния тракт.

Това се дължи на факта, че козата яде само най-младите листенца и клонки от растенията и дърветата, както и плодове и цветя. В добавка, за разлика от другите тревопасни, пасе цялата надземна част на тревата, където тя е едновременно и сладка, и кисела и това придава неповторимия вкус на козето мляко и сирене.

Получаваните от това животно продукти са богати на белтъчини, на различни соли, минерали и витамини. Една бучка козе сирене със стандартните размери 2,5:2,5:2,5 см (около 50 г) има енергетична стойност от около 90 калории, което е само 4,5% от среднодневната норма за човека.

В нея се съдържат 11% мазнини, 12% белтъчини, само 1% въглехидрати, а също така и 2% желязо, 11% калций и не повече от 4% натрий. Това показва, че млечната продукция от козата е с много ниско съдържание на наситени мазнини в сравнение с другите видове сиренакравето и биволското.

Останалите хранителни вещества в козето мляко и сирене са тиамин, ниацин, рибофлавин, фосфор. Съдържат и почти всички витамини, но в най-голямо количество В4 (холин), В2 (рибофлавин) D и К. Техният идеално бял цвят се дължи на липсата на бетакаротин.

Силицият в тези продукти придава здравина на кожата и стимулира растежа на косата и ноктите. А едно от големите им предимства е това, че се усвояват в стомаха само за 20 минути, докато преработката на кравето мляко и сирене изисква поне шест пъти повече време.

Лечебните качества на козето мляко и сирене са безспорно доказани. Те спомагат за по-бързото преодоляване на белодробни заболявания, укрепват имунната и нервната система, лекуват чувствителен стомах. Помагат още при артрит, ревматизъм, диабет, сърдечни и бъбречни проблеми.

Наричат ги „естествен антибиотик“, защото са отлично профилактично средство срещу редица заболявания. Например консумацията на 100 г козе сирене на ден намалява с 12% риска от развитието на диабет, тип 2.

Особено са полезни при стомашни разстройства, анемия, загуба на зрение, диатеза. В Швейцария, преди откриването на стрептомицина, с козе мляко и сирене са лекували болни от туберкулоза, а също така и от анемия, рахит.

Млякото от коза може да се дава с лечебна цел на деца до три години - по 100-150 мл два пъти на ден, на децата над 3 годинки – по 150-200 мл също толкова пъти дневно. Възрастните могат да пият козе мляко почти без ограничение.

За лечение на язва на стомаха и дванадесетопръстника всяка сутрин е полезно да се изпива на гладно по 1 чаша (200–250 мл) прясно козе мляко и още по една, час преди обяд и вечеря.

При такъв режим за две години язвената болест изчезва безследно. При възпаление на задстомашната жлеза пък се използва козето кисело мляко.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки