Бившият кмет на Девня, подсъдим за присвояване в особено големи размери, избяга от медиите


Бившият кмет на Девня, подсъдим за присвояване в особено големи размери, избяга от медиите
29 Септември 2017, Петък


Съдебният процес срещу Атанас Кузев е отложен за 13 ноември, когато ще бъде изслушана счетоводната експертиза по делото

Автор: Иван Енев

За 13 ноември Районният съд в Девня отложи процеса за длъжностно присвояване в особено големи размери, който се води срещу бившия кмет на общината Атанас Кузев. Тогава ще бъде изслушана независимата счетоводна експертиза по делото и ще бъдат разпитани нередовно призовани, неявили се с и без уважителна причина свидетели и нови такива. 

На разпит ще бъде призована и бившата заместник-кметица на Девня Ели Иванова, чиито показания според съда щели да допринесат за „изясняване на фактическата обстановка по делото и за разкриване на обективната истина“.


Ели Иванова

Подсъдимият Атанас Кузев не пожела да дава изявления пред представителите на медиите и отказа да бъде сниман извън и в съдебната зала, въпреки че съдията не възрази. На излизане той избяга от въпросите на присъстващите журналисти и очевидно нямаше очи да застане пред обективите. 

Свидетелите, които се явиха на разпит днес, бяха настоящи и бивши служители на общинската администрация, на бензиностанция в Девня, от която е зареждано гориво със служебни карти на общината, както и на фалиралия завод „Полимери“, чийто микробус според защитата на подсъдимия е бил преотстъпен за ползване на местната администрация и е бил зареждан с гориво също със служебна карта

В хода на съдебното заседание стана ясно, че личните автомобили на двама бивши съветници – Лазар Славов по прякор Калмука и Олег Атанасов, който е известен наказателен адвокат във Варна, също са били пълнени с горива посредством служебни карти на Община Девня.

Свидетелката Димитрина Щерева, която по време на инкриминираното деяние е била специалист в отдел „Собственост, търговия и транспорт“, разказа, че лично тя е придружавала двамата съветници до бензиностанцията, за да зареждат колите си с картата.

Щерева уточни, че това е ставало по силата на писмена заповед на екскмета Кузев, която е била валидна само за тези двама съветници. 

По договор с „Лукойл“ общинската администрация получила по куриер много карти за зареждане на гориво с отложено плащане, но заради съмнения за злоупотреби впоследствие останали само две – една обща и още една за служебния джип „Волво“ на екскмета Кузев, стана ясно от разпита на свидетелите, които като цяло не можаха да си спомнят по какъв ред са били зачислявани картите. 


Атанас Кузев

Не се разбра и какви са били функциите на финансовата контрольорка Руска Русева, за която излиза, че само се е подписвала върху копията на фактурите за гориво. 

На свидетелката Русева не ѝ било известно дали за служебното „Волво“ е ползвана обща или индивидуална карта. За сметка на това бе категорична, че не само подсъдимият Кузев е карал луксозното возило, тъй като по думите ѝ той имал много шофьори.

С мотива, че не била в ресорния отдел, свидетелката не успя да отговори как са били осчетоводявани закупените от бензиностанциите цигари, алкохол и други стоки извън горивата.

Пред съда бившият главен счетоводител на Община Девня – Диана Иванова, се оправда, че не тя, а колежката ѝ Блага Иванова се е занимавала с тази работа, поради което последната също ще бъде призована на разпит на 13 ноември.

За разлика от свидетелката Руска Русева бившата началничка на отдела по собственост, търговия и транспорт – Николинка Георгиева, си спомни, че е имало специална карта за служебния джип на екскмета, при това с PIN код, и че същата първоначално е била предоставена на градоуправника.

По думите ѝ с нея били зареждани и други служебни автомобили, които също били ползвани от Кузев. 

Служители на бензиностанция „Лукойл“ изобщо не можаха да си спомнят дали подсъдимият и бившите съветници Славов и Атанасов са зареждали горива със служебните карти за отложено плащане.

Някои от тях разказаха, че номерът на колата се сверявал с този на картата и чак тогава се пристъпвало към пълнене на резервоара. Други обаче категорично отрекоха да са имали подобно задължение. 

По делото изплуваха и странни договорки между бившия собственик на фалиралия завод „Полимери“ Николай Банев и Атанас Кузев. Част от защитната теза на подсъдимия е, че фирма на Банев безвъзмездно била предоставила на местната администрация бус „Пежо Експрес“, който бил изгорил 5000 литра гориво за нуждите на общината.


Николай Банев

Държавното обвинение обаче твърди, че няма нито един документ, който да доказва това. Тези и още много други въпроси предстои да бъдат изяснявани от съдебното следствие в хода на предстоящите заседания.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки