Тристранката се договори: Вдигат максималните осигурителни прагове


Тристранката се договори: Вдигат максималните осигурителни прагове
Снимка: БГНЕС
28 Септември 2017, Четвъртък


Вицпепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов реши отпадането на класовете за прослужено време да не се обсъжда на днешното заседание

Автор: Десант

Минималните осигурителни доходи за следващата година ще бъдат административно увеличени с 3,9%. Това обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Петков отбеляза, че за него това е най-нежеланото решение, но единственото възможно на този етап.

Той смята, че предложението за административно увеличение на минималните осигурителни доходи е балансирано, като се вземат предвид актуалната макроикономическа рамка за следващата година и насоките на финансовото министерство при разработването на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г., които вече са предоставени на министерствата.

Министърът напомни и че миналата година нямаше административно повишение, а увеличението беше на тези позиции, които бяха на минимална работна заплата. Средното увеличение беше с 2,6% заради увеличението на минималната работна заплата.

Той уточни също, че ако праговете не бъдат повишени административно, в над 60% от дейностите те ще останат под минималната работна заплата.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалният капитал отново заяви, че от минималните осигурителни прагове имало само вреди. Той е на мнение, че има проблем с осигуряването на работници за работния процес, а не с минималните осигурителни доходи, които трябва да отпаднат и настоя за отмяната им.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров приветства увеличаването на минималните осигурителни доходи, като заяви, че е очаквал да се вдигнат с повече. Според него това ще даде импулс на изсветляването на бизнеса.

Вицепремиерът Валери Симеонов припомни, че след три дни (1 октомври) минималната пенсия става 200 лв и се пошегува, че това трябва да се изведе като новина.

Обсъждането на спорната точка за премахването на клас прослужено време беше отложена. "Предложението на бизнеса не е било обсъдено в комисиите към Съвета за тристранно сътрудничество, каквато е процедурата", аргументира решението си вицепремиерът Симеонов, който е и председател на Съвета.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки