Има едно място, където може да се пипне таралеж на 200 милиона години


Има едно място, където може да се пипне таралеж на 200 милиона години
Снимки: МГУ-София
28 Септември 2017, Четвъртък


Там ще разберете защо редките кристали и скъпоценни камъни струват по 200 милиона долара и що за специалист е маркшайдерът

Автор: Десант

И Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски" в София ще отвори широко врати в Европейската нощ на учените на 29 септември. 

Всеки, който тогава пристъпи в уютно научно геопространство - градината пред Ректората във вуза, вече няма да е един от всеки девет от десет запитани, които не могат да отговорят на въпроса „Що за специалист е маркшайдерът?". 

Защото преподаватели и студенти от катедра „Маркшайдерство и геодезия“ ще демонстрират най-съвременни геотехнологии, използвани при създаване на 3D карти и модели, прецизно GPS измерване с точност колкото грахово зърно, наблюдения на Земята от Космоса, изграждане на подземни галерии за добив на подземни природни богатства, и др.

Събитието ще се разположи в отворена беседка, предлагаща едновременно защита от дъжд, неангажираща образователна среда и възможност за работа с технологиите на открито. А домакини и гости ще имат възможност да работят с дрон, скенер, тотални станции, ротационни лазери, GPS приемници, мобилни ГИС-терминали и какво ли още не.

В Лаборатория FRESH пък от 16 до 18 ч. темата ще е "Горивните клетки" - тези, които могат да осигурят енергия за задвижването на лека кола, която е пет пъти повече, отколкото акумулаторите на електрическите автомобили в момента. Освен това се зареждат много по-бързо.

Както обясняват специалистите от Минно-геоложкия университет, в горивните клетки се смесва водород и кислород, при което се генерира електричество. При този процес се отделя само водна пара и топлина. Автомобилни компании, които разчитат на горивни клетки за задвижването си, подготвят свои модели, сред тях са: „Мерцедес“, „Хюндай“, „Нисан“, „Форд“, „Тойота“, „Хонда“ и „Дженерал мотърс“.

До момента горивните клетки все още не могат да намерят широко разпространение заради много високата цена за развитието на тази технология, но са създадени прототипи в умален мащаб, с каквито ще запознаят посетителите в двора на Университета преподаватели от катедра „Сондиране, добив и транспорт на нефт и газ“.

ОТ 18 до22 ч. в Лаборатория FRESH ще се състои една вечер с науки за Земята. Тогава ще бъдат отворени свободно вратите на четири от музеите на вуза: на уникалните кристали "Илия Делев"; по минералогия, петрография и полезни изкопаеми; по геология и палеонтология и музеят по физика.



В тях присъстващите на събитието, организирано тек съвместно от катедрите на Геологопроучвателния факултет, ще имат шанса да пипнат таралеж на 200 милиона години и да разберат защо редките кристали и скъпоценни камъни струват по 200 милиона долара!

Апропо, любителите на  скалите, минералите и географията може да се закотвят в Научното казино „Кристал“ на гл. ас. д-р Аспарух Камбуров, гл. ас. д-р Таня Славова от МГУ и д-р Петко Петков от Национален Музей „Земята и хората”. Завъртането на глобуса с интерактивната дъска и на истинската рулетка ще донесат награди на всеки, който докаже знанията си в областта на минералогията и географията. Началото на залаганията е в 18:30 ч., а последните залози ще се приемат до 20:30 ч.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки