Искат забрана на фойерверките в София


Искат забрана на фойерверките в София
28 Септември 2017, Четвъртък


Граждани настояват да се сложи край на гърменето и използването на всякакви пиротехнически изделия за лични, фирмени и семейни празници. Вижте подробностите

Автор: Десант

Жители на столицата настояват в петиция на територията на София да се въведе забрана за използването на всякакви пиротехнически изделия за лични, фирмени и семейни празници.

Инициаторите й обръщат внимание, че в момента гърменето на фойерверки в жилищни райони и обществени места е изключително честа практика, като контролът за безопасността, нивата на шум и часовете, в които става това, е незадоволителен или по-скоро никакъв. Никой не следи и за класа на използваните изделия.

В предложението, адресирано до Бойко Борисов, вътрешния министър, Столичния общински съвет и Йорданка Фандъкова, се подчертава, че "фойерверките носят множество рискове за психическото и физическо здраве на хората и животните, както и увреждат околната среда". 

Те например, причиняват много сериозен стрес и безпокойство на гражданите, като най-уязвими са малките деца, които имат в пъти по-нисък праг на поносимост на мощния фонов шум и особено гърмеж. А за аутистите със сетивни проблеми фойерверките могат да бъдат унищожителни, изтъкват авторите на петицията.

Те цитират също така твърдението, че използването на пиротехника повишава смога в градовете. Освен това изгорелият барут от фойерверките насища въздуха с тежки прахови частици. Ефектните илюминации оставят след себе си също така сяра и метални соли, които допълнително замърсяват и без това мръсния въздух, който дишаме.

„Не намираме никакво разумно оправдание за необходимостта от ползване на пиротехнически средства за частни празници. Самите фойерверки в общия случай са аматьорски и не носят естетическа наслада, а дори да има такава, то тя е несъпоставима с рисковете, които я съпровождат.

Твърдим, че това е терор върху гражданите, които не разполагат с ефективен механизъм, по който да потърсят отговорност от лицата, причинили им стрес, щети или увреждане на здравето, в резултат на безконтролното ползване на фойерверки.

Редица европейски градове стигат много по-далеч и въвеждат забрани за ползване на пиротехника дори на Нова година и официални празници, особено след увеличената терористична заплаха, имайки предвид стреса, който се причинява на хората от гърмежите. Други пък позволяват единствено "тихи" фойерверки, които предоставят светлинно шоу, без силен звук" - добавят инициаторите зарята в София да бъде забранена.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки