Музеят на фотографията в Казанлък се сдоби със 160-годишна викторианска дагеротипия


Музеят на фотографията в Казанлък се сдоби със 160-годишна викторианска дагеротипия
Снимка: zakazanlak.bg
28 Септември 2017, Четвъртък


Сред новите дарения са и сгъваема камера, албуминова фотография, правена върху солена хартия, и стереокартичка на заслона на връх Свети Никола

Автор: Десант

Оригинална снимка, направена по първия практически осъществим фотографски метод, наречен дагеротипия, вече е притежание на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Методът носи името на един от двамата създатели на фотографията - Луи Дагер, който поема щафетата на откривателството от Жозеф Ниепс, информира zakazanlak.bg.

Фотосът е от 1860 г. Направен е в САЩ, само 21 години, след като Луи Дагер публично оповестява своя практичен метод за фотографиране и прави първата снимка на Луната. Близо 160-годишната снимка е най-старият експонат, който съхранява към момента единственият музей на фотографията в България.

Уникалната находка идва в Казанлък, благодарение активността, многобройните контакти и познанията на неговия директор инж. Стефан Папукчиев. Само за 2 години от създаването на културния институт през юни 2015 г. той успя да създаде фонд от над 2000 експоната – фотоапарати, фотографии, плаки, ленти, проявители, кинокамери, книги, списания, албуми. Някои от тях са истински фотографски бижута. Едно от тях е уникалната викторианска дагеротипия.

Тя е дарение на Музея на фотографията от двама казанлъчани, живеещи във Франция. Тяхната любов към родния град, към фотографското изкуство и към желанието Градът на розите да притежава редки фотографски екземпляри, ги прави едни от най-големите и постоянни дарители на музея. Петя Големанова и Спас Димитров за пореден път намират, закупуват с лични средства и даряват на фотомузея в Казанлък изключително ценни колекционерски фотографии и фотоапарати.

Освен викторианската дагеротипия, дарението включва сгъваема камера, произведена в периода 1880-1890 г. Обективът е английски, марка Johnson – Londa, заедно с двойна касета за плаки. И този апарат е уникален – той не само че е на близо век и половина, но работи безупречно. В разгънат вариант дължината му е над 60 сантиметра. Изработен е изцяло от дърво и месинг, а оптиката наистина е в завидно състояние.

Музеят получи още албуминова фотография от Тулон, правена преди 1900 г., фотография върху солена хартия, заснета през 1875 г. от Тифера – един от най-известните химици по онова време в Париж, феротипия от 1880 г., правена във Франция. Към тях се прибавят и две стереократички, които дават обемно изображение чрез гледане през специален стереоскоп.

Едната картичка е със заглавие „Улица за разходка във Вюртенберг“, правена през 1910-1911 г. от немския фотограф Хюденбранд. Той е автор на много цветни снимки от Първата световна война. Втората стереокартичка е от България – „Заслонът на връх Св. Никола“. Снимката е от 1907 г.

Със забележителните си експонати Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък привлича интереса на казанлъчани и на многобройните гости на града. Не само че е единствен у нас, а и защото фондът му съдържа уникални представители на фотографското изкуство и на фотографската техника, за които биха завидели и музеи, и частни колекционери.

Източникzakazanlak.bg


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки