През учебната 2019-2020 г. ще се учи по нови учебници


През учебната 2019-2020 г. ще се учи по нови учебници
27 Септември 2017, Сряда


Проектите на учебни програми за IV и за Х клас вече са публикувани за обществено обсъждане в сайта на просветното министерство

Автор: Десант

Проекти на учебни програми за IV и за Х клас по всички общообразователни предмети са публикувани за обществено обсъждане на страницата на Министерството на образованието и науката (МОН). След утвърждаването им ще бъдат обявени процедури за написване на нови учебници, по които ще се преподава през учебната 2019-2020 г., съобщават от просветното ведомство.

До момента са утвърдени учебни програми за предходните класове – I, II, III, V, VI, VII, VIII и IХ клас. Те, заедно с програмите за IV и за Х клас, са оповестени като варианти преди близо година и половина на сайта на МОН. Всички проекти са обсъждани в последните няколко години на кръгли маси и десетки срещи с учители от цялата страна и в резултат на получените мнения и становища са направени промени.

Преди финалното обсъждане по обществено чувствителните предмети като български език и литература, история и цивилизация, философия, както и по ключови общообразователни предмети в IV клас през август тази година в МОН бяха организирани допълнителни срещи с учители от всички 28 региона на страната.

От прессъобщението на образователното министерство става ясно, че учители по български език и литература (БЕЛ) са подкрепили представеното съдържание за Х клас по двата компонента на учебния предмет – работа върху книжовноезикови норми и върху творби само от български автори.

Акцентите в дискусията са били фокусирани около препоръчителното процентно разпределение на часовете за нови знания, за упражнения, за обобщения и преговор, както и около философската поема, с която следва да бъде представен Пенчо Славейков, без да се стигне до единно виждане дали това да е „Микеланджело” или  „Cis moll”.

В проекта на учебна програма по литература двете творби ще бъдат посочени алтернативно, като крайният избор ще се направи след обобщаване на постъпилите становища при общественото обсъждане.

Учители по история и цивилизация и представителите на академичната общност също са подкрепили новия подход при реализация на концепцията за обучението по история. Тяхното мнение е, че е намерен добър баланс между учебно съдържание и броя часове за придобиване на компетентности. Най-широка дискусия е породил броят на новите понятия, които някои от присъстващите са оценили като недостатъчен.

Дискусия сред началните учители е предизвикал изборът на творба, която четвъртокласниците да учат задължително наизуст при обучението си по български език и литература. С аргумент, че тези ученици са достатъчно големи, в проекта на програмата са намерили място три от предложените, участвали в дискусията творби - „Обичам те, родино…” на Елисавета Багряна, „Моята учителка” на Леда Милева и “Майка ми” на Иван Вазов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки