Ще дават стипендии на студенти по специалности, необходими за държавната администрация


Ще дават стипендии на студенти по специалности, необходими за държавната администрация
27 Септември 2017, Сряда


Тези, които се възползват от подпомагането, ще са задължени да работят в съответната структура минимум три години след завършване на висшето си образование. Вижте подробностите

Автор: Десант

В държавната администрация стартира стипендиантска програма

Стипендиантска програма ще подпомага студенти по строително инженерство, геодезия, информационни системи и технологии, публична администрация и аграрни науки. Това са специалности, за които в отделни администрации съществува недостиг на експерти и за които могат да се предоставят стипендии през 2018 г.

Въпросната програма, която се въвежда за първи път, е регламентирана в Закона за държавния служител.

Целта е да се привлекат бъдещи служители, които се обучават в специалности, необходими за администрацията, още преди да са завършили. Одобрените стипендианти ще имат наставник по време на провеждането на програмата и ще са задължени да работят в съответната структура минимум три години след завършване на висшето си образование. Нещо като едновремешното разпределение на дипломиралите се студенти. 

Могат да кандидатстват студенти – български граждани, които са завършили трети курс по специалност, включена в списъка, одобрен на днешното заседание на кабинета.

Изборът се провежда от комисия в съответната администрация на три етапа – подбор по документи, писмен изпит и интервю.

Размерът на месечната стипендия се определя в зависимост от бюджета на конкретната структура, като няма да надхвърля 330 лв.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Антон Христов
27.09.2017 17:25:04
0
0
Много интересно при тези суми на подпомагане и то само за 2 години от обучението, кой ще се обвърже да работи най-малко 3 години в структура, в която не знае как ще му понесе! За мен лично кабинетът отново се подиграва с хората и мери с двоен аршин - за тях тези месечни помощи са дневни джобни, но за студентите могат да са месечни лелеяни суми, заради които да се обрекат на 3 години работа на някакво място...... Ето затова България ще загине много по-скоро отколкото всички очакват. Полека лека се усеща все по-силно въпиющата липса на квалифицирани кадри и освен това на хора, възпитани да работят..... Ще останат само крадливи политици, безумни мутри и черни орки, като фантазията ми е бедна да си представя какво ще се роди от това общество........ освен доразкатаването на красивата природа на нашата мила родина........
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки