Напрежение в Сопот след отстраняване на директора на къщата музей на Иван Вазов


Напрежение в Сопот след отстраняване на директора на къщата музей на Иван Вазов
26 Септември 2017, Вторник


В четвъртък жителине на родното място на патриарха на българската литература излизат на протест

Автор: Десант

След като на 21 септември кметът на Сопот Деян Дойнов уволни дългогодишния директор на къщата  музей на Иван Вазов - Стефан Филчев, в родния град на патриарха на българската литература все повече нараства напрежението, предизвикано от тази постъпка на градоначалника.

„От 5 г. управлявам музея, но това, което се случва с мен, е тенденциозно и е чисто уволнение", заяви пред БиТиВи потърпевшият.



Официалният мотив да бъде уволнен е промяна в длъжностната му характеристика, в която е премахнато изискването за специалността „Българска филология”, каквото образование има Филчев. Самият бивш вече директор определя като парадокс това, че литературен музей не може да бъде ръководен от филолог.

По думите му, той е бил подложен на тотален натиск от един  зам.-кмет - както институционален, така и психически и дори финансов. 

"Не може зам.-кмет в ХХІ век да се държи като заптие от ХІХ век", категоричен е един от майсторите, извършили ремонт на музея.

"Не може да бъде уволнен човекът, който е издигнал в култ къщата на Иван Вазов. Плътно заставаме зад него", обявява гражданин на Сопот.

В четвъртък в 11:30 часа сопотчани ще излязат на протест в защита на досегашния музеен шеф, чиито заслуги в грижа за институцията са високо ценени от обществеността. 

Припомняме, че неотдавна скандално и със скалъпени обвинения бе уволнен и директорът на Националния литературен музей Пламен Крайски.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки