И русенци си поискаха паветата по първата павирана улица у нас


И русенци си поискаха паветата по първата павирана улица у нас
25 Септември 2017, Понеделник


Те са престояли цели 45 години непокътнати под асфалта, излят върху тях  заради посещение на Фидел Кастро в дунавския град

Автор: Десант

Първата павирана улица в България е русенската „Славянска". Тя е настлана през 1880 г., като паветата са донесени от Австрия с кораби по река Дунав.

Според битуващите градски легенди, в доставката е замесен Никола Обретенов, който бил уличен в далавера с общински средства при провеждането на търгове за павирането на русенските улици. Получава 6 м. присъда и му е отнета поборническата пенсия. Гаранцията му от 20 000 златни наполеона е платена от Иван Соларя, търговец на сол.


Улица "Славянска" в Русе през 30-те години на XX в. Първият паваж у нас все още е непокътнат


Впоследствие се доказва, че Обретенов е невинен и процесът е бил политическа поръчка, за да бъде опозорен пред съгражданите си, както обяснява самият той.

През годините на социализма, улицата е асфалтирана само за броени часове - ден преди посещението в дунавския град на кубинския комунистически лидер Фидел Кастро и домакина му Тодор Живков. Това става на 23 май 1972 г. 

Асфалтът е положен право върху паветата. Но всяко зло, за добро - това поне  успява да запази напълно непокътната автентичната настилка от 137-годишните вече базалтови павета, които заради своята историческа стойност днес са буквално безценни. 

Те са разкрити едва сега при започналия ремонт на улицата. По подобие на почина на софиянци, които скочиха да бранят паветата по столичния булевард „Прага", от Гражданско движение „Бъдеще за Русе" са изпратили сигнал до Националния институт за недвижимо културно наследство с искане да задължат кмета на Русе Пламен Стоилов да възстанови  улицата в автентичният и вид.

За целта в деня на независимостта на България бе обнародвана и петиция в интернет. 

Под сурдинка в Русе се говори, че пътното платно ще бъде с асфалтово покритие, но на местата за паркиране ще бъдат оставени старите павета


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки