Изграждането на парка с макети на български забележителност е към края си


Изграждането на парка с макети на български забележителност е към края си
Снимки: radiovelikotarnovo.com
25 Септември 2017, Понеделник


Вижте какво ще изобразяват миниатюрите под Царевец

Автор: Десант

На 30 септември се очаква официално да "отвори врати" първият по рода си у нас парк музей, чието изграждане в подножието на Царевец вече е към финала си.

В деня на откриването входът за атракциона, който ще се нарича „Търновград – духът на хилядолетна България”, ще бъде свободен.

Миниатюрите са изработени по фотометрични заснемания и са точни копия на оригиналите в най-малки детайли. Направени са от специална пластмаса от Унгария и Германия, но са "произведени" в Украйна. Могат да издържат на температури от минус 30 до плюс 45 градуса.

Около всеки макет ще има информационна табела с основни данни за забележителността, къде се намира тя и кой я е построил. Специално за ученици и студенти е разработена образователна програма с часове по родолюбие „Опознай България”.

43 ще са изложените макети на емблематични български забележителности: Бачковският манастир, резиденция „Евксиноград“, църквата „Успение Богородично“ в Габрово, Царска Бистрица, римският акведукт и Античният театър в Пловдив, църквите „Света София“ и „Христос Пантократор“ в Несебър и крепостта на нос Калиакра, Двореца в Балчик, мостът на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, Асеновата крепост и крепостта „Баба Вида“, Дяволският мост, храм-паметникът „Александър Невски“ и руската църква в София, сградата на парламента, руската църква в село Шипка, паметникът на връх Шипка, Кадин мост на река Струма, Народният театър „Иван Вазов“, паметник на ген. М. Д. Скобелев и панорамата „Плевенска епопея“ 1877 г.“ в Плевен, Побитите камъни край Варна, катедралната църква във Варна.Посетителите ще могат да видят също Розовата долина край Казанлък, пристанища „Варна“ и „Русе“
със съоръженията и корабите, Дунав мост, ски курорта Банско.

В музея на открито старата българска столица Велико Търново е представена с макети на църквата „Св. 40 мъченици“, Художествена галерия „Борис Денев“ и паметниците „Асеневци“ и „Майка България“, както и с копие на крепостта Царевец в мащаб 1:70.  

Паркът миниБългария ще бъде поетапно разширяван, като инвеститорите предвиждат общият брой на макетите в колекцията да достигне 70-80.

Атракцията ще работи целогодишно, а за поддръжката й на този етап се разкриват над десет работни места. Ще има и щатове за касиери и озеленители.

Входната такса ще бъде 10 лева за възрастни, а 5 лева ще заплащат децата и учениците. Един път в месеца ще има свободен вход за пенсионери, инвалиди и хора в неравностойно положение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки