Паметникът на Бузлуджа трябва да бъде строго охраняван през зимата


Паметникът на Бузлуджа трябва да бъде строго охраняван през зимата
Снимка: Архив "Десант"
25 Септември 2017, Понеделник


За това настоява областният управител на Стара Загора Гергана Микова

Автор: Десант

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова настоява за охрана на паметника на връх Бузлуджа през зимата, въпреки че достъпът до него е забранен, съобщи БНР.

Монументът остана държавна собственост, след като правителството отказа да го даде за стопанисване на БСП. Гергана Микова е на мнение, че има различни възможности за публично-частно партньорство, които да решат проблема с окаяното състояние на мемориала.

Живата охрана обаче трябва да се осигури час по-скоро, тъй като все по-чести стават набезите на нерегламентирани туроператори, които си позволяват, въпреки забраната, да въвеждат с риск за живота им туристи, отбелязва старозагорската губернаторка.

По думите й, в монумента продължават да проникват и младежи, които си правят там екстремни селфита. Най-опасният участък – пилонът, е обезопасен, но рискът от посещението на това място през зимата нараства.

С началото на зимния период там става все по-опасно. Тъй като входовете към вътрешността на т.нар. "чиния" са затворени, хора проникват в нея през въздуховоди. А зимъс вътре е хлъзгаво и мокро, което повишава рискът от наранявания.


В категории: Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки