Няма шега - есента пристига днес, официално


Няма шега - есента пристига днес, официално
22 Септември 2017, Петък


По волята на съдбата есенното равноденствие тази година съвпада с отбелязването на Деня на Независимостта на България

Автор: Десант

Когато нощта се изравни по продължителност с деня, идва есенното равноденствие. Тази година то ще е на 22 септември и у нас ще настъпи в 23:02 ч. По волята на съдбата през 2017 г. то съвпада с отбелязването на Деня на Независимостта на България, което някак си придава още по-голяма тържественост и съдбовност на празника.

В този момент северният и южният полюс на Земята не са наклонени към или отклонени от слънцето, както в останалото време от годината, а са на една линия, така че теоретично дават същото количество дневна светлина в двете земни полукълба. 

Равноденствието бележи официалното начало на есента в Северното полукълбо и Първа пролет в Южното полукълбо.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат това явление и му придават особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

Смята се, че есенното равноденствие е сред едни от най-енергийни дни в годината. То е символ на плодородието, равновесието и мъдростта. Това е времето, когато е добре човек да се взре в себе си, към своята същност, и да положи усилия за своето усъвършенстване и самосъзнание.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки