Българите дишат най-мръсния въздух в Европа


Българите дишат най-мръсния въздух в Европа
21 Септември 2017, Четвъртък


Очаква се междуведомствена група да предложи законодателни промени за ограничаване на съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите

Автор: Десант

По данни на Европейската агенция за опазване на околната среда българите дишат най-мръсния въздух в Европа.

Според министъра на околната среда Нено Димов въздухът у нас става все по-чист, но все още замърсяването е над нормите. Почти в цялата страна има замърсяване с фини прахови частици, само в Перник и Гълъбово има проблеми със серния диоксид, заяви още министърът.

Според него основните замърсители са въглищата и стария екопарк, а общините подценяват проблема със замърсяването, което води и до здравословни проблеми на гражданите.

По Оперативна програма „Околна среда“ са отпуснати 3 млн. лв. за актуализиране на програмите на общините за чистота на въздуха. Един от основните проблеми за чистотата на въздуха са въглищата и брикетите, които се използват за битово отопление.

За целта междуведомствена група трябва да предложи законодателни промени за ограничаване на съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите. Разработва се и национална програма за качеството на атмосферния въздух, както и програма за намаляване на някои специфични емисии.

Предвижда се създаване на информационна система, която да докладва данните за качеството на атмосферния въздух в реално време, каза още Димов на пресконференция, очертаваща приоритетите на правителството в областта на околната среда.

Към министъра ще бъде създаден и Научен съвет, който да е ефективна платформа за взаимодействие за справяне с екологичните предизвикателства.

Всички местни власти трябва да идентифицират чистотата на въздуха като основен проблем, категоричен бе шефът на екологичното ведомство.

„Въпросът с чистотата на атмосферния въздух е все по-ясно свързан със здравето на хората, с респираторните заболявания, алергиите. Това е проблем, който все още не се адресира от кметовете, които носят основна отговорност за чистотата на въздуха в населените места“, заяви Димов, цитиран от БТА.

Припомняме, че България беше заплашена от дело заради прекомерното замърсяване на атмосферния въздух от големи горивни инсталации. Европейската комисия обаче закри през юли наказателната процедура срещу страната ни, което обаче не бива да ни успокоява.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки