Скандал: Понто-сарматските степи се появили у нас в резултат от... документална измама


Скандал: Понто-сарматските степи се появили у нас в резултат от... документална измама
20 Септември 2017, Сряда


Заради неправомерна подмяна с тях на местообитания по НАТУРА 2000 в Калиакра, сега държавата понася чудовищни санкции. Вижте кои „екозащитни" организации са в дъното на мистификацията


Националната асоциация „Българско Черноморие“ (НАБЧ) излязоха с декларация, в която съобщават, че са подали сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за фалшифициране на местообитания по НАТУРА 2000 в Калиакра от "Зелени Балкани" и WWF.

Според тях, „Ръководството за определяне на местообитанията с европейска значимост в България“, който е официалният документ, служещ при полева работа за идентифициране на референтните (базисни) за България природни местообитания от Приложение 1 - Директива 92/43 ЕЕС, е подправено в процеса на обявяване на приоритетните хабитати и зони от мрежата НАТУРА 2000.

Става въпрос за нашумелите покрай кризата в Каварна „понто-сарматски степи“, чието съществуване се оказва не просто необяснимо и необосновано за държавните институции и местните общности, но и напълно незаконно.

Проверка на експертите на НАБЧ е повдигнала съмнения и въпроси, че появяването на понто-сарматските степи в българския правен мир е резултат от документална измама, заради която срещу България е проведена наказателна процедура и има влязло в сила осъдително решение на съда в Страсбург.

От НАБЧ посочват, че през 2005 г. с подпис на министър Долорес Арсенова е утвърдено ръководството, по което се определят местообитанията в страната, предвид присъединяването ни към ЕС. В него под код 6290 фигурират Западнопонтийските божурови степи - като малко местообитание, неприоритетно и не от европейска значимост, т.е. незастрашено от изчезване. Определянето на този хабитат е въз основа на академични трудове на Бондев, Цонев и други.

Имайки предвид този факт, към 2005 г. не е имало никакви индикации, че зоните с такива местообитания биха могли да станат обект на драстични рестрикции. Съответно, в период на икономически възход, започват инвестиционни проекти в района на Калиакра.

През 2009 г. обаче, неясно по чие разпореждане, Ръководството е променено и на мястото на „Западнопонтийските божурови степи“ с код 6290 се появяват анонимно, без автор и без налична научна обосновка, Понто-сарматските степи с код 62C0 – вече приоритетно, „със звездичка“ местообитание. То обхваща почти 25 000 декара и създава предпоставки за драстични ограничения на човешките дейности в района на Приморска Добруджа.

Основните съмнения за закононарушения идват от факта, че никъде в подмененото ръководство от 2009 г. не е описано кой експерт и на базата на какви научни данни е включил въпросните понто-сaрматските степи с код 62С0, казват от НАБЧ.

Целта на сигнала до Сотир Цацаров, според НАБЧ, е да се образува проверка по съмнения за подмяна, фалшификация и/или незаконни и необосновани промени в „Ръководството за определяне на местообитанията с европейска значимост“, заради които за България възникват следните негативни последици:

- Плащания по наказателната процедура и осъдителното решение и санкции от Европейската комисия.

- Вълна от съдебни искове срещу държавата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, нанесени върху хилядите собственици на земи и предприемачи в района, претърпели пропуснати ползи и вреди за стотици милиони.

- Общи щети за държавата вече се измерват с милиони евро, без да са отчетени загубите на собствениците на засегнати от измамата земи и проекти.

От Национална асоциация „Българско Черноморие“ настояват да се разкрие кой е подменил неправомерно местообитание Западнопонтийски божурови степи с код 6290 със приоритетното местообитание Понто-сарматски степи с код 62С0.

За да се разбере истината, е необходимо да се вземат обяснения от: министрите, които са били начело през този период на околната среда и водите; началниците на дирекции и експертите от МОСВ; научните работници, които са вписани като изработили местообитанията в двете ръководства от 2005 г. и 2009 г., а също така от управляващите тогава "Зелени Балкани" и WWF - Дунавско-карпатска програма, както и редакторите и коректорите на издадените ръководства.

Публичното изнасяне на горните факти ще помогне на потърпевшите собственици на земи и инвеститори да разберат, освен към държавата, към кого още да насочат справедливите си материални искове за понесените загуби и пропуснати ползи, отделно от наказателната отговорност.


В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки