Черна прокоба! Трагедиите в Бобов дол като правило стават през септември


Черна прокоба! Трагедиите в Бобов дол като правило стават през септември
Снимки: iug-news.bg
20 Септември 2017, Сряда


Имат ли обаче връзка със свръхестественото жалбите на миньорите, че не им се плаща полагащото им се 

Автор: Десант

На 1 септември 1997 г. в 10,50 ч. в рудник „Иван Русев” се взривява газ гризу. На място загиват 7 миньори. Впоследствие в института „Пирогов” издъхват още трима. Ранени и пострадали по-леко са повече от двадесет човека... 

За 4 септември 1999 г. взрив разтърсва погребите на мини „Бобов дол“. Загиват четирима полицаи и двама пожарникари...

Последният фатален инцидент в рудник „Бобов дол“ е от вчера, 18 септември, когато по обед загина миньорът Васил Кьосев. Той пробивал дупки във въглищния пласт за взривяване с машина, когато голяма буца въглища се стоварила върху главата му и 48-годишният мъж починал от тежка черепно-мозъчна травма.

Прави впечатление, че всички тези злополуки са през септември. Според статистиката това е най-черният месец за бобовдолските рудничари, обобщава сайтът „Юг News". Защо е така - няма обяснение.

От медията коментира, че „Черният септември" е термин, отнасящ се до гражданската война в Йордания, която започва през септември 1970 г. и приключва през юли следващата година.

Но тук става дума за мини „Бобов дол“. За Бобовдолският септември! Има ли проклятие, тегне ли някаква черна прокоба над рудниците - питат се местните жители, работещите там и техните близки. Никой не знае.

Но пък е сигурно, че проблемите със заплащането нямат нищо общо със свръхестественото. По Разметаница и из Дупнишко най-актуален е крилатият израз: „От умрел писмо и от мините пари“ - в смисъл, хич да не чакаш.

Само ден преди последната трагедия там стана ясно, че областната инспекция по труда в Кюстендил е издала 14 наказателни постановления за глоба на мини „Бобов дол“ по повод неизплатени суми на бивши работници на дружеството, чиито договор е прекратен по различни причини и основания.

В тази връзка са направени 37 проверки, а 10 от постановленията вече са влезли в сила – общо санкцията по тях за мините възлиза на 32 хиляди лева, като глобата за всеки един от случаите е от 1500 до 15 хиляди лева.

Жалби от бивши миньори или работници, че мината не им се е издължила със суми, полагащи им се по трудови правоотношения, не спират да постъпват в инспекцията. Само за периода от 1 юли до 1 септември т.г. са подадени 17 оплаквания в тази връзка.

Шефовете на мините се оправдават, че босът Христо Ковачки лично одобрява „жестовете“ дали да се изплати на някого, дори и на смъртен одър да е той, сумата, която му се дължи, твърдят от „Юг News"

В същото време, медията изтъква, че обясненията, че нямало пари, просто издишат като въздух под налягане. Че компанията няма проблеми с платежоспособността си говори фактът, че „ТЕЦ „Бобов дол“, който също се свързва с Христо Ковачки, и неговите италиански партньори са предложили най-високата оферта за бизнеса на ЧЕЗ в България.

Както уточнява сайтът, офертата за това е стигнала почти до 250 млн. евро, като предложенията тръгвали от 120 млн. евро. Останалите кандидати са „Приста ойл“, Енерго про“, „Инеркомгруп“ и „Фючър енерджи“, като не е ясно какви суми предлагат те.

Излича, че Ковачки има пари да изкупи ЧЕЗ, но не и да се изплати на хората, трупали с десетилетия трудов стаж в мините му.

Дали най-сетне ще дойде онзи септември, когато и в Бобов дол ще „изгрее слънце".


В категории: Разследвания , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки