Някой трови животните в Централен Балкан


Някой трови животните в Централен Балкан
Снимки: НП "Централен Балкан"
20 Септември 2017, Сряда


В последно време вече има два такива случая

Автор: Десант

На 29 август при регулярен обход служители на НП „Централен Балкан“ се натъкват на мъртва белка в местността Седльовец (Парков участък Калофер), съобщават от парковата дирекция. На около 5 м от нея е открита и метална лъжица, пълна със съмнително вещество.

Животното и лъжицата са изпратени  за изследване в регионалната лабораторията в Стара Загора към Националния диагностичен научно-изследователски ветеринарно-медицински институт „Проф. Д-р Г. Павлов“, София.

Резултатите от изпитването доказват, че веществото по лъжицата е силна отрова (мощен инхибитор на холинестеразата). Изследването на мъртвото животно потвърждава, че смъртта му е настъпила вследствие на отравяне с препарат, съдържащ такива инхибитори.

На 13 септември при обход на охранителен участък „Параджика“, парковите служителите се натъкват на дървено сандъче със синкава смес, с неприятна миризма на инсектицид, поставено под сливово дърво. Според главния инспектор на участъка, съдържанието силно прилича на това, открито по лъжицата, като е добавено и малиново сладко.



Това не са първите посегателства срещу  обитателите на парка. По-рано е регистрирана атака срещу дневни грабливи птици.  През юни 2011 г. бяха открити живи отровни примамки -  гълъби с намазани с отрова глава и шия,  вързани за стената на Аневското кале. Сега, шест години по-късно, отровата е срещу месоядните и всеядните обитатели на Парка.

Българското законодателство предвижда санкции в подобни случаи. Съгласно Закона за биологичното разнообразие при убиване на животни с отровни примамки е предвидена глоба.

От Националния парк призовават подетителите на Централен Балкан, ако открият мъртво животно, примамки за животни, подозрителни действия на лица и др., да информират дирекцията с имейл на адрес: office@centralbalkan.bg


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки