Валери Симеонов: Предлагаме редица облекчения при издаването на синя карта за работа


19 Септември 2017, Вторник


Правителството предвижда и въвеждането на ускорена процедура за привличане на специалисти при сезонен договор, каза вицепремиерът на проведената днес кръгла маса по проблемите на демографската политика и трудова мобилност

Автор: Силвия Горанова

"Бяха поставени тежки проблеми, свързани с демографската криза и преодоляването на проблемите в детайли, които до момента не са коментирани. Докладите бяха подробни и представляват истинска дисекция на причините за демографската криза. На база на това сме подготвили законодателни промени. Вече имаме промяна на правилника за трудовата миграция, осигурихме облекчен прием на сезонни работници. И ви информирам, че между 3-4 хиляди българи бяха привлечени да вложат своя труд от Украйна и Македония. Така се справихме с притока на туристи.“

Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на кръгла маса, която се проведе под неговия патронаж.

Кръглата маса на тема „Демографска политика и трудова мобилност” бе организирана от  Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за българите в чужбина.

На форума участваха представители на държавни институции, работодателски организации, синдикати, предприемачи, които да разискват проблеми и предложения, нови моменти и действия, отнасящи се до демографската политика. 

Новите промени са свързани с облекчаване на режима за получаване на синя карта, която предвижда привличане на висококвалифицирани специалисти. На групите на патриотите и ГЕРБ в парламента ще предложим този проект, подготвян от МВР, социалното министерство, НАП и други институции, които имат отношение по въпроса.

Чрез този законопроект ще предложим на НС да гласува редица облекчения. Първо няма да е необходимо всяка година да се подновява синята карта на тези, които вече са я получили. Второ - удължаваме срока на синята карта до 4 години",
обясни Валери Симеонов.

Той допълни, че отпадат конкретните специалности, по които се получава тази карта, тъй като работодателите имат нужда от различни специалисти. 

"Намалява се и таксата от 400 лв. на 200 лв. Въвеждаме и ускорена процедура за привличане на специалисти при сезонен договор. Премахваме и заложения в закона пазарен тест, който да извършват работодателите за всеки специалист, който трябва да наемат със синя карта. Сега вече срокът за получаване на синя карта става 37 дни", каза още вицепремиерът.

Той благодари на вицепрезидента Илияна Йотова, която се ангажирала пряко с обсъждане на темата, както и за процедурите за получаване на българско гражданство.

"Целта ни е да свалим до 6 месеца срока за получаване на българско гражданство. Усилено работим с г-жа Йотова по тези текстове и имаме няколко варианта на предложение. Тежкият проблем е, че имаме 53 хиляди заявления със съответните документи на граждани от Македония, които не могат досега да получат българско гражданство заради определени нормативни неуредици", съобщи Валери Симеонов. 


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки