Десетки кораби лежат „консервирани" на дъното на Черно море


Десетки кораби лежат „консервирани" на дъното на Черно море
Снимки: Десант
19 Септември 2017, Вторник


Забележителни открития направи приключилата подводна археологическа експедиция експедиция „Black sea MAP”

Автор: Десант

На 19 септември екипът от световноизвестни учени от университета в Саутхамптън, Англия,  сътрудничество на специалисти от българския Център за подводна археология, приключи своя трети и последен сезон на теренни проучвания по един от най-мащабните проекти за морска археология, организирани в историята – „Black sea MAP”. Този сезон изследователите работиха на борда на кораба "Halvila subseа", който днес акостира на Морската гара в Бургас.


"Halvila subseа" на бургаския пристан

В рамките на експедицията се изследва черноморското дъно, като особено внимание бе обърнато на влиянието, оказано върху него и морското ниво по времето на последния ледников период. 

И през трите сезона досега бяха разкрити 60 невероятно добре запазени останки от корабокрушения, чиято съвкупност, по думите на водещия археолог по проекта – проф. Джон Адамс, представлява „един от най-добрите подводни музеи на корабите и мореплаването в света изобщо“.

Във финалния сезон, който буквално стигна до финала си днес, бе натрупана цяла колекция от амфори и различни други артефакти, извадени от лишените от кислород морски дълбини. За откриването на останките от корабокрушенията в Черно море са използвани най-новите роботизирани лазерни сканиращи, акустични и фотограметрични техники, като най-ранната находка е от ІV-V в. пр. Хр.


На борда си изследователският кораб разполага с най-модерна апаратура

Екипът е попаднал и на останките от потънали морски съдове от римския, византийския и османския периоди, като крушенията им са станали в рамките на две и половина хилядолетия.

Корабите лежат на стотици и хиляди метри под морската повърхност – с все още изправени мачти, рулят им е на мястото си, заедно с цялото корабно оборудване и такелаж. Дори товарът им е непокътнат.


Находки от морското дъно

Някои от структурните им елементи досега са били известни на света единствено по изображения или от писмени описания и никога - поне в нови времена, не са били виждани в действителност, какъвто шанс дават сега резултатите от приключилата експедиция.

Най-ценната находка от последния сезон на проекта е римски кораб, чиито останки лежат запазени почти в пълното си величие на 2000 м под водата. За отличното им съхранение благоприятстват аноксичните условия (липсата на кислород, б.р.), които предлага дъното на Черно море.

За забележителните открития на „Black sea MAP” ще бъде изготвен документален филм, който ще е готов за излъчване през 2018 г.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки