Нов скандал около „Южен поток“: Руски депутат опитал да корумпира български политик


Нов скандал около „Южен поток“: Руски депутат опитал да корумпира български политик
Снимка: Клуб Z
19 Септември 2017, Вторник


Скандалните данни бяха изнесени днес от Анкорупционния фонд на импровизиран брифинг пред Главна прокуратура

Автор: Янко Крумов

Антикорупционният фонд изпрати днес до прокуратурите на Република България и Руската федерация сигнал с искане за проверка на информация, изнесена в български и американски медии.

От фонда настояват да бъде извършена проверка на изнесена информация в „Ню Йорк Таймс“ от 30 декември 2014 г. Материалът, поместен в изданието, е посветен на българо-руските отношения, като основният акцент пада върху проекта "Южен поток".

„В статията е описано конкретно събитие, представляващо среща между руския депутат и специален пратеник на президента на РФ Александър Бабаков и български заместник-министър, повдигаща въпроси и сериозни съмнения за корупционни практики, които поставяме на вниманието двете институции за извършване на проверка и установяване дали е налице извършено престъпление“, се казва в сигнала до двете поркуратури.

От Антикорупционния фонд настояват също така да бъде проверена информация относно посещенията на Александър Бабаков в Република България в нарушение на наложените му санкции през ноември 2014 г.

Александър Бабаков и неговият сътрудник Александър Воробьов са в списъка на ЕС и САЩ за забрана на влизане и запор на активи, известен като списък със санкции срещу висши лица.

Допълнително, налице са и публикации във френската преса, в която са отразени данни относно финансиране на френски политически субекти със заем от руски банки, в които е замесено името на Бабаков, казват още вносителите на сигнала.

Те очакват прокуратурите на България и Русия да отговорят на следните въпроси:

- кога и на какво основание Александър Бабаков е посещавал Република България;
- какви срещи е организирал и дали на срещите не е присъствал и неговият сътрудник Александър Воробьов; 
- осъществявали ли са те самостоятелни срещи с български лица от високите етажи на властта;
- с кои лица са били извършвани срещите, заемали ли са тези лица висши длъжности и дали на тези срещи не са били отправяни корупционни предложения или извършвани корупционни сделки, включително и във връзка с проекта „Южен поток“.


„Освен извършване на проверка по изложените данни за установяване дали са налице извършени корупционни престъпления, очакваме българската прокуратура да провери и дали Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е събрала информация, и в случай, че такива са били извършени, да повдигне съответните обвинения до осъждане на виновните лица“, казват още от Антикорупционния фонд.


В категории: Новини , Разследвания , Международна политика , Свят

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Георги Бяндов
19.09.2017 13:24:05
0
0
Защо ли чак след 3 години са публикували това? Дали не, защото след провалянето на Потока излезе малък шанс поне за „хъбче”, а това ще удари бизнеса на новите ни Господари с втечнен гсз ббб
1
Георги Бяндов
19.09.2017 13:23:42
0
0
Защо ли чак след 3 години са публикували това? Дали не, защото след провалянето на Потока излезе малък шанс поне за „хъбче”, а това ще удари бизнеса на новите ни Господари с втечнен гсз ббб
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки