Дъбът на св. Иван Рилски е най-старият сред финалистите за конкурса „Дърво с корен 2017“


Дъбът на св. Иван Рилски е най-старият сред финалистите за конкурса „Дърво с корен 2017“
Снимка: bepf-bg.org
19 Септември 2017, Вторник


Гласуване в интернет ще определи нашия представител в поредната надпревара за „Европейско дърво на годината”

Автор: Десант

Вече са ясни финалистите за  конкурса „Дърво с корен 2017“. Гласуването за победителите във всяка от двете обявени категории започна  на 18 септември и ще продължи до 31 октомври.

27 бяха номинациите от цялата страна, от които журито определи като най-интересни и впечатляващи 10 предложения в основната категория – „Дърво с корен“. 

Други 3 фаворита журито избра като най-достойни за категория „Вековните дървета говорят“.

Резултатите от конкурса ще бъдат официално обявени на церемония по награждаване на победителите, която ще се състои през втората половина на ноември в София.

Най-старият столетник, който се състезава за призовото място, е Дабо на Св. Йован, известен още като Церо, който се намира на границата – „мушата“, между землищата на селата Скрино и Пастух, обл. Кюстендил, и е на 1000 години.

Вековното дърво е разположено в малка седловинка в Руен планина, сред поляни и смесена гора от ниски храстивидни дървета и борове. За достъп до мястото има два варианта. Първият е от с. Скрино по черен дърварски път, проходим само за високи джипове и то в сухо време. Вторият е за любителите на преходите, тъй като се тръгва от с. Пастух и оттам по стръмна пътека за около 2 часа се стига до цера.

Обектът представлява многовековно дърво – цер (вид дъб), почитан от населението на околните села за свято. Аналогично на вековния бор (вече не съществува) край Руенския манастир, на който имало белег от въжето, с което Св. Йоан Рилски връзвал теленцето си, така и Дабо/Церо е свързан от местните хора с живота на светеца.

Мястото е със силно излъчване и всеки посетител може да се убеди в това, да се зареди с енергия.

Предложенията може да се разгледат на интернет адрес: bepf-bg.org, където също така се извършва и гласуването. Националният първенец ще представи България в поредната надпревара за „Европейско дърво на годината”.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки