Дарвин отпада от учебната програма в Турция, децата там ще учат джихад


Дарвин отпада от учебната програма в Турция, децата там ще учат джихад
17 Септември 2017, Неделя


Турските власти обявиха промени на над 170 теми в програмите за обучение, включително теорията за еволюцията в часовете по биология в средните училища

Автор: Янко Георгиев

Учениците в Турция, които се връщат този понеделник в училищата, ще са последното поколение, което ще изучава теорията на еволюцията в часовете по биология, предаде Асошиейтед прес.

От следващата есен нито еволюцията, нито нейният теоретик Чарлз Дарвин ще бъдат изучавани, а в часовете по религиозно обучение ще се преподава за джихада като за „любов към родината”.

Турските власти обявиха промени на над 170 теми в програмите за обучение, включително теорията за еволюцията в часовете по биология в средните училища.

Опозиционните партии и съюзи протестираха срещу промените и ги критикуваха като преобразуване на образованието в съответствие с консервативната и ислямски ориентираната официална линия на управляващите. Те настояха Турция да осигури научно, светско образование за учениците.

Министърът на образованието Исмет Йълмаз заяви, че темите в новата програма са опростени с оглед на „хармонизирането им с развитието на учениците” и че теорията за еволюцията, за която неговото министерство смята, че е прекалено сложна за средното училище, ще се преподава в университета.

Други оспорвани промени включват уроци за джихада в часовете по религиозно обучение като за „любов към родината”, както и отделянето на по-малко внимание на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, уважаван от светските турци.

Посочва се, че Ататюрк е отделил държавата от религията, но партията на президента Реджеп Тайип Ердоган оспори това стриктно разделение и въведе по-религиозен подход.

Учениците в Турция ще учат и за организациите, против които се бори страната – Кюрдската работническа партия (ПКК), Ислямска държава и организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен (ФЕТО).


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки