Колко всъщност е стара нулата


Колко всъщност е стара нулата
16 Септември 2017, Събота


Първото й споменаване в историята бе открито в стар индийски манускрипт

Автор: Десант

Досега за най-древната нула се смяташе тази, изписана на стената на храма Гвалиор, Индия. Но въглеродно датиране на индийски ръкопис разкри, че нулата се е появила между 224 и 383 г. - т.е. с 500 години по-рано, отколкото мислеха специалистите досега, съобщи "Ню сайънтист".

Бакхшалийският манускрипт, който се съхранява в Бодлианската библиотека на Оксфордския университет, се състои от 70 листа от брезова кора. Той е изпълнен с математика и текст на санскрит. Според специалистите е някакво ръководство за будистки монаси. Открит е от селянин през 1881 г., като е наречен на селото му, сега в Пакистан. Съхранява се в Бодлианската библиотека от 1902 г.

Специалистите са мислели, че манускриптът е от XIX век, но сегашното датиране показа, че най-старите страници са много по-древни.

Бакхшалийският манускрипт е изпъстрен с точки, които по-късно еволюират в символа с дупка в средата. Точката първоначално е използвана, за да пази място, както в 505 - да покаже, че няма десетки. В този вид се появява в културите на маите и вавилонците.

Първи като число я описва индийския астроном и математик Брахмагупта през 628 г.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки