В Панагюрище бедстват без вода, адът продължава до 21 септември


В Панагюрище бедстват без вода, адът продължава до 21 септември
16 Септември 2017, Събота


Въпреки взетите мерки положението остава много сериозно, засегнати са общинският център и околноте села

Автор: Силвия Горанова

Поради настъпилото продължително засушаване през август и септември, довело до силно намаляване дебита на откритите водоизточници, захранващи речните водохващания и дренажни системи, водоснабдяващи населените места на община Панагюрище и невъзможността за водоподаване поради множество аварии на магистралния водопровод, се стигна до остър недостиг на вода за питейно-битови нужди. Това съобщават от общината във връзка с продължителното бедствено положение в района.

Основното водоснабдяване на община Панагюрище за периода на засушаването до 13 септември се извършва чрез магистрален водопровод село Злокучене, припомнят от общината. Същият е крайно амортизиран, с множество течове по трасето и постоянни аварии, поради което по него не достига необходимото количество вода до град Панагюрище и околните села.

През последните 3 дни вследствие на множеството тежки аварии - 4 броя, а за последните 10 дни - общо 16 аварии, по магистралния водопровод е невъзможно подаването на вода към община Панагюрище.

Предвид гореизложеното и с цел недопускане на рискове за здравето и живота на жителите на община Панагюрище и необходимостта от провеждане на неотложни аварийно-възстановителни работи на централния водопровод, със Заповед № 564/ 15.09.2017 година на кмета на община Панагюрище е обявено бедствено положение за населените места от община Панагюрище - град Панагюрище и селата Бъта, Баня, Оборище, Елшица, Левски, Поибрене и Попинци.

Срокът на действие на бедственото положение е 11 часа на 21 септември.

За овладяване на бедствието ще бъдат предприети следните мерки, обещават от общината:

- Авариен ремонт на магистрален водопровод от село Злокучене в участъка от т. 39 по посока ОШ "Бошуля" с дължина 1 км. и от т. 40 по посока ПС ІІІ подем - 1 км.

- До нормализиране на водоснабдяването с питейна вода на населените места в общината ще се доставя вода от магистралния водопровод /при наличие на вода/, от откритите водоизточници, а при невъзможност и чрез водоноски.

За преодоляване на кризисната ситуация е сформиран щаб за координация на извършваните неотложни аварийно-възстановителни работи.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки призовава всички жители на община Панагюрище да проявят търпение и разбиране за преодоляване на тази кризисна ситуация.


В категории: Новини , Общини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки