Русенци бранят с протест „Вития мост“ на кея от събаряне


Русенци бранят с протест „Вития мост“ на кея от събаряне
Ключови думи: вития мост, Русе
15 Септември 2017, Петък


Недоволните от решението на местната власт ще се съберат пред сградата на Община Русе на 19 септември

Автор: Силвия Горанова

Русенци се събират на протест на 19 септември от 8,30 часа сутринта пред сградата на общината. Поводът на недоволството е решението на местната власт да събори емблематичния за града мост на кея, който е познат с името „Вития“ заради характерната си извивка.

Часът и датата за протест не са избрани случайно – тогава е свикана сесия на Общинския съвет и се предполага, че по това време местните парламентаристи ще се събират за заседанието.

"Витият мост" е част от романтиката на русенското крайбрежие на река Дунав. Снимката му стои във всички туристически брошури и идващите в Русе туристи го търсят, за да се снимат на него, се казва в отворено писмо до медиите от Инициативен комитет за спасението на съоръжението.

От там припомнят, че решението за събарянето му е взето от общински чиновници, които са възложили проектиране, издали виза за проектиране и разрешително за строеж на нов мост на неговото място, без Общински съвет - Русе да е приел решение за унищожаване на тази общинска собственост.

„Идеята за събаряне е на софийски архитекти, за които Русе не струва и пукната пара! Те искат на мястото му да бъде построен нов - с две въртележки, заблуждавайки "публиката", че иначе нямало как да бъдат спазени изискванията за достъп на инвалидни колички. Не е вярно, допустимо е построяването на асансьор!

Дължината на новия мост ще бъде над 300 м. и е неразумно инвалиди да бъдат карани да въртят количките нагоре по наклона. Построяването на асансъор ще бъде практично, по-евтино и ще съхрани малкото останала романтика на Русе“
, се казва още в текста.

На 14 септември инициаторите за запазването на моста са внесли исканията си в Общински съвет, във вид на Местна гражданска инициатива. Само за няколко дни те са събрали над 3000 подписа против решението на местната власт.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки