Цар Симеон Велики вече има паметник в днешната ни столица


Цар Симеон Велики вече има паметник в днешната ни столица
Снимка: offnews.bg
15 Септември 2017, Петък


Къде още има мемориали на българския владетел

Автор: Десант

Първият монумент на цар Симеон Велики в София бе открит на първия учебен ден – 15 септември. Той се намира в двора на частното средно училище в квартал Иваняне, носещо името на българския владетел. 

Проектът за изработването на паметника датира от началото на 2016 г. Идеята и финансирането са на бизнесмена и филантроп д-р Милен Врабевски - учредител и председател на Фондация „Българска памет“ и собственик на училището.

Тази година не е случайно избрана като повод за издигането на мемориала - на 27 май се навършиха 1090 г. от кончината на монарха, а на 20 август почетохме 1100-годишнината от битката при Ахелой, където предвожданата от него българска армия разгромява византийците в най-мащабната битка в цялото Средновековие.

Паметникът извайва от леярски месинг скулпторът  Красимир Ангелов. Фигурата на цар Симеон е висока 220 см, а гранитният постамент, върху който е монтирана, е 170 см.

Монумент на един от най-великите български царе има и в с.Ахелой, където се е състояла знаменитата битка, но на него няма изображение на Симеон. Паметна плоча има и край Златната църква във Велики Преслав, а също и във Видин. 

Съществуваше грандиозен проект за издигане на 25-метровата скулптурна композиция с 15-метрова фигура на цар Симеон Велики, излята от 6 тона бронз и поставена върху 9,5-метров постамент на едно от тепетата в Пловдив - един вид като антипод на легендарния Альоша. Дори бе избран скулптор, който поиска 2 милиона за изработването на монумента. Но от тогава минаха повече от 8 години и до ден днешен няма помен от обещания внушителен паметник на славния ни владетел, по времето на чието управление България, и в частност българската култура, преживява своя неповторим Златен век...



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки