В Бургас посрещнаха 15 септември с откриването на ново училище


В Бургас посрещнаха 15 септември с откриването на ново училище
Снимки: Авторът
15 Септември 2017, Петък


Иначе само за последните петнадесетина години в страната са хлопнали врати близо 30 учебни заведения

Автор: Яна Славянска

Над 75 хиляди са първолачетата в цялата страна, които днес прекрачиха за първи път училищния праг. В Бургас децата в първи клас са 2132.

Морският град се слави като едно от населените места у нас с най-качествено образование.  На базата на  резултатите от националното външно оценяване след завършването на четвърти клас, в топ 10 на най-добрите учебни заведения в България влизат цели три бургаски основни училища – „Михаил Лъкатник“ (трето в класацията), „Братя Миладинови“ (на пета позиция) и „Васил Априлов“ (на почетното десето място). За сравнение – столичните училища в тази ранг листа са само две, при това и двете са частни.



Любопитен факт е, че след като от 30 години в Бургас не е откривано ново учебно заведение, своите първи ученици посрещна в този 15 септември иновативното „Александър Георгиев-Коджакафалията“. Това е най-новото школо в морския град и в него ще се обучават 200 деца от предучилищна възраст, първи и пети клас.



Тук ще отворим скоби, за да споменем, че само преди 75 години в България са съществували цели 10 500 училища, докато днес те са малко над 2000 – начални, основни и средни накуп. Само в последните петнадесетина години в страната са закрити близо хиляда учебни заведения, като само за миналата година врати са хлопнали близо 30.

Първият учебен ден в Бургас тази година ще се запомни и с едно друго необичайно събитие, освен откриването на ново училище. Бивши възпитаници на математическата гимназия „Акад. Н. Обрешков“ в морския град събраха и дариха сумата от над 9500 лв., като с 8000 лв. от тях училището ще се обзаведе с модерна интерактивна система за обучение по естествени науки. Останалата сума ще бъде раздадена като парични награди на заслужилите ученици през идната година.


Снимка: ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ - Бургас

15 години след завършване на средното си образование, учениците от випуск 2002 създадоха инициативата #върниобратно, чиято цел е да даде пример и да стимулира хората да се включват в бъдеще за създаването на по-добра училищна среда. Възпитаниците от следващия випуск – 2003, също се заричат да продължат тази практика и се надяват, че тя ще се превърне в традиция не само за ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ в Бургас, но и за много други училища в страната.




В категории: Репортажи , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки