Търси се кой открадна стотици монети от намерено в Мездра съкровище


Търси се кой открадна стотици монети от намерено в Мездра съкровище
Снимки: bulnews.bg
14 Септември 2017, Четвъртък


Имането е открито при изкореняването на плодно дърво в частен имот

Автор: Десант

Голяма част от сребърните монети от намереното в Мездра съкровище са изчезнали, съобщи ексклузивно пред BulNews.bg директорът на врачанския исторически музей Георги Ганецовски.

Медията припомня, че при изкореняването на плодно дърво в двор на къща на улица „Александър Стамболийски № 99” в железничарския град бе открито керамично гърне, пълно със сребърни монети. Имотът е собственост на сестрите Петя и Нели Кръстеви и граничи с този на Венелин Цолов.

От снимка, направена минути след откриването на съкровището, обаче става ясно, че 182-те монети, предадени във врачанския музей, не са цялото намерено в керамичния съд количество, а само малка част от него.


Снимката, направена веднага след откриването на гърнето

Според историците в гърнето вероятно е имало около 1000 монети, което означава, че в музея е дадена едва 1/5 от цялата находка.


Предадените в музея монети

Ганецовски апелира към хората, прибрали останалите монети, да проявят доблест така и да ги предадат, за да нямат проблеми с властта.

За липсата е уведомена и областната дирекция на МВР във Враца, която вече работи по случая.

Намерените монети все още не са датирани от кое точно време са и не са изцяло идентифицирани, което означава и че няма как да бъдат остойностени, така че не е ясна точната историческа стойност на съкровището. По предварителна информация парите са от I-III в.


В категории: Новини , Археология

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Драгой Пенкин
09.12.2022 20:10:30
0
0
След като намереното е в двор на къща, в ЧАСТВН ИМОТ, ...имате ''да чакате'' да получите нещо !!!
1
Expert-numizmat
14.09.2017 16:21:10
22
2
Уважаеми господа и дами жулналисти от в-к Десант",

Мойте поздравления! Похвално е, че пишете статиите си във вестника Ви с данни от други места, и че крадете безогледно от чужди коментари в някои специализирани групи в мрежата Фейсбук. Ама поне - научете се да наименовате, да цитирате източниците си - откъде черпите сведенията си, на кого се базирате, кой какво Ви е казал. Елементарна етика се нарича това.

Естествено, че е така в този случай - защото този "регионален" музей във Враца към днешна дата е напълно нефелен и неграмотен в областта на нумизматиката и практическото опазване на движими културни ценности. Едва ли знаете, но в този същия музей във Враца още през 2003/4 г. бе установена огромна кражба – липсата на над 11 500 сребърни монети от тяхната нумизматична колекция, събирана грижливо от 1950-те години насам. Монети с общо тегло над 30 килограма сребро са били постепенно изнесени, изчезнали, т.е . откраднати – и никой ни чул, ни видял. В резултат на това, имаше някакво мижаво разследване на случая от страна на Нац. следствена служба в София. Но както винаги се случва в БГ, и този път ВИНОВНИ и подведени под отговорност, още повече пък - изправени на съд за кражбата от музея - НЯМАШЕ. Ни лук яли, ни лук мирисали. Но монетите така и така ги няма и до днес. И няма да ги има. Явно марсианците са ги гепили!

Затова е съвсем нормално, че днешния директор на Врачанския музей - праисторикът Жоро Ганецовски твърди убедено, че монетите "все още не са датирани от кое точно време са и не са изцяло идентифицирани, което означава и че няма как да бъдат остойностени". Това е пълна глупост, типично изказване на напълно неграмотен и неподготвен човек, но назначен на отговорен пост.

Ами че кой във Враца ДА ИДЕНТИФИЦИРА и ОПРЕДЕЛИ монетите КАКВИ СА И КОЕ ВРЕМЕ са - разните там пазители и недочели уредници ли? Напълно очевидно е, че там нямат подготвени и знаещи тази материя кадри. А самите монети са съвсем ясни на професионалистите и знаещи нумизмати – дори и само по тези 2 снимки в статията Ви – най-банални римски сребърни денари и антониниани на императорите от 1-и до 3-и век след Христа. Но те НЯМА КАК да бъдат "остойностени", защото в днешна България няма законен пазар на антики и стари монети (такива от преди 1800 г.), т.е. няма и реални, сравними ЦЕНИ, на които да се базира която и да е оценка. Отделно, новата находка от Мездра - щеше да има научна (археологическа и нумизматична такава), но само ако бе запазена и постъпила в музея във Враца - в цялостта си 100%, а не само мижавите 8-10% от оригиналния й обем и съдържание. Така тя вече е непредставителна извадка и всички изводи са компроменитани предварително. А "ИСТОРИЧЕСКА стойност" находката от Мездра - НЯМА НИКАКВА!

Всъщност, "екслузивната новина" е, че ЦАРЯТ Е ГОЛ. И много, мноооого ПРОСТ и НЕВЕЖ. И както няма държава и елементарна държавност в територията БГ – така и музеите ни са изоставени на произвола на съдбата, "последна дупка на кавала", и в тях останаха да работят само най-големите некадърници, нагаждачи и доносници. Който дори не могат преброят дали донесените им от Мездра монети са 184 или 182 !

Такива ми ти работи, уважаеми г-да журналисти...

С уважение,
д-р Евгений ПАУНОВ (MA, PhD, FRNS)
дипломиран археолог и лицензиран експерт-оценител,
специалист-нумизмат, член на Royal Numismatic Society–London, и на други дружества,
основател и админ на групата "Numismatica Bulgarica" във Facebook.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки