Александър Стамболийски променил датата на първия учебен ден от 1 на 15 септември. Вижте защо


Александър Стамболийски променил датата на първия учебен ден от 1 на 15 септември. Вижте защо
14 Септември 2017, Четвъртък


Отлагането на първия школски звънец с цели две седмици било свързано с ангажирането на децата  в прибирането на реколтата

Автор: Силвия Горанова

15 септември е денят, в който по традиция се открива учебната година в българското училище. До 1921 г. учениците в България са започвали учебните занятия на 1 септември, но датата се измества с две седмици от земеделското правителство на Александър Стамболийски, за да могат децата да помагат в прибирането на реколтата.

Това припомнят от Националния статистически институт. От НСИ разпространиха днес любопитна история, свързана с първия школски звънец, в цифри.

В наши дни в началото на септември започва учебната година в немалка част от държавите в Европейския съюз - Белгия, Естония, Ирландия, Латвия, Литва, Полша, Словения, Унгария, Франция и Чешката република, както и в други европейски страни, като Босна и Херцеговина, бившата югославска република Македония, Сърбия, Черна гора и Руската федерация.

Средата на септември бележи началото на учебните занятия в 11 държави членки, като повечето от тях се намират в Южна Европа - България, Гърция, Кипър, Испания, Италия, Португалия, Хърватия, Румъния, Словакия, Австрия и Люксембург.

Интересно е, че в 10 европейски държави първият звънец бие през август - Германия, Дания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Финландия, Нидерландия, Швеция и Швейцария.

В Обединеното кралство пък учебната година започва на различни дати в различните райони на страната - от края на август до първата седмица на септември. В Съединените американски щати и Канада няма точно определен ден, в който да започне учебната година.

Първият учебен ден за по-голямата част от училищата е във вторник след Деня на труда, който се отбелязва в първия понеделник на септември.

В Япония първият учебен ден по традиция е в началото на април, когато цъфтят японските вишни сакура, тъй като е прието, че пролетта символизира началото на нов живот и няма по-подходящо време за започване на училищните занятия.

В Южното полукълбо учебната година започва в края на февруари и началото на март - Австралия, Аржентина, Бразилия, Чили и други.








В категории: Новини , Образование

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки